ANAF a suspendat emiterea deciziilor privind regularizarea contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru anul 2012, după ce unii contribuabili au fost înştiinţaţi că au de plătit sume mai mari decât veniturile obţinute.
"Preşedintele ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, a dispus suspendarea emiterii şi comunicării deciziilor privind regularizarea contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate pentru anul 2012 - până la clarificarea normelor legale aplicabile în cazul persoanelor fizice care datorează contribuţii de asigurări sociale de sănătate, în conformitate cu reglementările Cap.2 şi 3 ale Titlului IX a) persoanele care, la finele anului 2012, nu aveau vârsta de 18 ani împliniţi, b) persoanele pentru care, baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate este mai mică decât salariul de bază minim brut pe ţară. În cazul categoriilor de contribuabili prevăzute mai sus, pentru deciziile comunicate până la data prezentei, nu se vor dispune măsuri în vederea recuperării sumelor stabilite prin acestea", arată ANAF, într-un comunicat.
ANAF precizează că aplică prevederile legale, neavând drept de iniţiativă legislativă.
Persoanele care obţin venituri din dobânzi, dividende sau chirii, indiferent de valoare, sunt obligate să achite contribuţii de asigurări sociale de sănătate calculate la o baza lunară care nu poate fi mai mică decât salariul minim brut pe ţară.
În februarie, ANAF a anunţat că va emite din oficiu decizii de anulare a plăţii CASS impuse anterior pentru persoanele fizice care nu aveau obligaţia acestei plăţi, iar persoanele care au achitat banii vor avea dreptul la restituirea sumelor plătite.
Procedura a fost decisă de Guvern printr-un proiect de lege, după ce, la începutul anului, câteva mii de copii din Curtea de Argeş şi din localităţile limitrofe care au alocaţiile pe card au primit înştiinţări de plată de la ANAF prin care sunt anunţaţi că au de achitat câte 468 de lei, reprezentând CAS pe anul 2012, printre cei notificaţi numărându-se copii de zece ani sau nedeplasabili.
ANAF a anunţat atunci că a sistat emiterea deciziilor de impunere pentru contribuţiile datorate din dobânzile încasate la alocaţiile pentru copii şi aşteaptă o iniţiativă legislativă care să permită amnistierea fiscală în cazul sumelor deja imputate.