Papa Francisc a avertizat duminică împotriva oricărei noi încercări ideologice de a semăna temeri sau diviziuni în societate, în timp ce aducea un omagiu creştinilor din România, ucişi sau persecutaţi în timpul comunismului, relatează Reuters.

Papa Francisc a călătorit în oraşul central Blaj pentru a beatifica şapte episcopi ai Bisericii Greco-Catolice, din epoca comunistă, care au murit în închisoare sau ca urmare a torturilor îndurate.

După cel de-al Doilea Război Mondial, autorităţile comuniste din România au confiscat proprietăţile Bisericii Greco-Catolice şi le-au ordonat membrilor să se alăture Bisericii Ortodoxe majoritare, care, în opinia Reuters, era mai uşor de controlat de către partid.

Papa, care părea obosit în ultima zi a călătoriei sale în România, a beatificat episcopii ca martiri în timpul unei Liturghii în aer liber ţinute în ritualul bizantin folosit de greco-catolici, mutându-i cu un pas mai aproape de sfinţenie.

Greco-catolicii îşi practică credinţa în ritul bizantin, la fel cum fac creştinii ortodocşi. Dar spre deosebire de ortodocşi, ei sunt în comuniune cu Roma şi cu Papa.

Istoricii spun că aproximativ jumătate de milion de români, printre care politicieni, preoţi, medici, ofiţeri, proprietari de terenuri şi comercianţi, au fost condamnaţi şi închişi în anii '50 şi începutul anilor '60, iar o cincime au pierit în închisori şi lagăre de muncă.

"Cu mult curaj şi tărie interioară, ei au acceptat închisoarea aspră şi orice fel de maltratare, pentru a nu-şi refuza fidelitatea faţă de iubita lor Biserică", a spus Francisc în predica sa în faţa a circa 80.000 de oameni.

Multe proprietăţi catolice luate de dictatura comunistă sau date de guvern ortodocşilor, nu au fost încă returnate la 30 de ani de la căderea dictatorului Nicolae Ceauşescu.

"Episcopii au îndurat suferinţa şi şi-au dat viaţa pentru a se opune unui sistem ideologic illiberal care a oprimat drepturile fundamentale ale persoanei", a spus Francisc.

El a avertizat împotriva "noilor ideologii care apar", care vizează tinerii şi sunt la fel de atee ca şi cele din trecut, deoarece încearcă să dezrădăcineze tradiţiile culturale şi religioase.

"Există forme de colonizare ideologică care devalorizează persoana, viaţa, căsătoria şi familia", a spus el.

Când a folosit termenul "colonizare ideologică" în trecut, el se referea la încercările ţărilor bogate de a lega ajutorul sau asistenţa economică de acceptarea unor lucruri precum controlul naşterilor, avortul şi homosexualitatea.