În România, al doilea Revelion petrecut în pandemie vine cu mai puţine restricţii, spre deosebire de 2020. În acest an, cei care au certificat verde pot petrece noaptea dintre ani inclusiv la restaurant.

La începutul lunii decembrie, Guvernul a decis să ofere o nouă listă de relaxări valabile inclusiv în seara de Revelion. Printre acestea ar fi de menţionat faptul că a fost eliminată carantina de noapte pentru persoanele nevaccinate, dar şi obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile deschise. De asemenea, restaurantele pot sta deschise până la răsărit. 

Cu toate că în România au fost descoperite mai multe cazuri de infectare cu tulpina Omicron, şeful DSU, Raed Arafat a justificat relaxarea restricţiilor prin faptul că sunt mai puţine cazuri de infectare: „Clar că situaţia noastră acum e una mai bună decât acum două-trei săptămâni”, a afirmat Raed Arafat, la începutul lunii decembrie.

Conform acestuia, se propune eliminarea interdicţiei de circulaţie a persoanelor nevaccinate în cursul nopţii, creşte intervalul orar de la ora 21 la ora 22 pentru magazine, restaurate şi activităţi economice care aveau limită de închidere ora 21.

Dacă anul trecut, circulaţia între orele 23:00 - 05:00 a fost interzisă, acum a fost eliminată această regulă.

Hotărârea 112 adoptată de CNSU prevede prelungirea stării de alertă şi a măsurilor pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, dar prevede multe excepţii:

• Eliminarea interdicţiilor de circulaţie a persoanelor;

• Creşterea intervalului orar în care este permisă desfăşurarea activităţilor cu publicul pentru toţi operatorii economici, inclusiv pentru competiţiile sportive şi activităţile cultural artistice între 05,00 -22,00;

• Eliminarea obligativităţii purtării măştii de protecţie pentru toate spaţiile publice deschise neaglomerate;

• Eliminarea restricţiilor referitoare la programul operatorilor economici de tipul restaurantelor şi cafenelelor în perioadele 24.12.2021-25.12.2021 şi 31.12.2021 – 01.01.2022;

• Permiterea accesului în cadrul operatorilor care comercializează produse nealimentare, centrelor şi parcurilor comerciale, şi pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid;

• Permiterea cazării în structurile de primire turistice şi pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid;

• Permiterea accesului tuturor persoanelor în cadrul spaţiilor de comercializare a produselor nealimentare, cu suprafaţa mai mică sau egală de 200 mp, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 4 mp/persoană.