După incendiile din ultimele luni din spitalele româneşti, s-au ridicat numeroase întrebări şi despre securitatea din şcoli. Din păcate, într-un raport al ministrului Educaţiei reies nişte date îngrijorătoare.

 

Dintre cele 26.000 de clădiri în care funcţionează unităţi de învăţământ, cămine şcolare, cantine şi săli de sport, aproximativ 15% nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu. În teorie, absenţa unui astfel de document ar trebui să reflecte în imposibilitatea clădiri de a fi deschisă utilizări. În practică, detaliul cu pricina este ignorat, cum s-a întâmplat şi în spitale.

 

„Şcolile din România, cele aproape 17.000 de şcoli cu personalitate juridică şi structuri arondate funcţionează în 26.471 de clădiri în total. Dintre acestea 15% au autorizaţie la incendiu, aproape 20% sunt în curs de obţinere a acestei autorizaţii, aproape 50% nu necesită, conform legii autorizaţie. (…) şi sunt 15% care conform legii au nevoie de autorizaţii de securitate la incendiu şi nu au această autorizaţie”, a declarat Sorin Cîmpeanu duminică seară, la Digi 24.

 

Dacă ne referim doar la clădirile aferente şcolilor, 35% dintre ele nu au respectiva autorizaţie. La procentul de 15% se ajunge doar dacă incluzi şi celelalte tipuri de clădiri din administraţia şcolilor, cămine, săli de sport sau cantine. În fiecare caz, şcolile operează sub supravegherea autorităţilor locale, iar acestea sunt responsabile, în teorie, de obţinerea autorizaţiei pentru securitatea la incendiu.

 

Întrebat cum vor merge copiii la şcoală în condiţiile în care 35% dintre unităţi nu au autorizaţie de securitate la incendiu, Cîmpeanu a răspuns că, în urmă cu cinci ani, din poziţia de premier interimar, a spus că trebuie urgentat acest proces şi între timp lucrurile au ”evoluat mult prea încet”. Cu alte cuvinte, nu a răspuns la întrebare, cum nici în cazul întrebării legată de asumarea responsabilităţii în cazul unui dezastru nu a fost foarte clar.

 

„Suntem întotdeauna puşi în situaţia de a alege răul cel mai mic. Nu este deloc o decizie simplă. Extinctoare trebuie să existe, lipsa avizului sau autorizaţiei de securitate la incendiu nu scuză lipsa extinctoarelor şi a măsurilor de prevenire a incendiilor”, a afirmat actualul ministru al Educaţiei. În final, a oferit un abstract ”vinovaţi sunt cu toţii”, lista îi include pe cei din sistemul de educaţie, din rândul autorităţilor locale, din legislativ şi Executiv.

 

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro