Creştinii sărbătoresc duminică şi luni Cincizecimea sau Pogorârea Sfântului Duh peste sfinţii apostoli, cunoscută în popor drept Duminica Mare sau Rusaliile, ocazie cu care se încheie ciclul pascal: Învierea, Înălţarea şi Pogorârea Duhului Sfânt. Suprapunerea Pogorârii Sfântului Duh peste sărbătoarea populară a Rusaliilor îngreunează disocierea obiceiurilor şi practicilor creştine de cele precreştine. În unele zone, oamenii îşi împodobesc casele şi gospodăriile cu ramuri de tei, nuc, plop sau stejar, pentru a alunga răul şi bolile.
Sărbătoarea Rusaliilor este una dintre cele mai vechi sărbători creştine, împreună cu cea a Paştilor, fiind prăznuită încă din vremea sfinţilor apostoli. Până către sfârşitul secolului al IV-lea şi începutul secolului al V-lea, Cincizecimea era o dublă sărbătoare: a Înălţării Domnului şi a Pogorârii Sfântului Duh. Ulterior, sărbătoarea a fost separată, Cincizecimea rămânând numai ca Pogorâre a Duhului Sfânt.
Când s-au împlinit cincizeci de zile de la Învierea Domnului, s-a auzit un tunet care a străbătut mulţimea adunată la Ierusalim din toată lumea. Duhul Sfânt s-a văzut în chip de limbi de foc, pogorând nu numai peste cei doisprezece apostoli, ci şi peste cei şaptezeci de ucenici. Apostolii au început să vorbească în limbile tuturor neamurilor şi să se înţeleagă între ei, iar mulţimea a crezut că sunt beţi. Atunci, Sfântul Apostol Petru a vorbit în mijlocul mulţimii, iar 3.000 de oameni s-au convertit la creştinism. Se crede astfel că Cincizecimea este sărbătoarea întemeierii Bisericii Creştine, pentru că cei 3.000 de oameni au alcătuit cea dintâi comunitate creştină din Ierusalim, nucleul Bisericii de mai târziu.
Rusaliile sau Moşii de vară
Sărbătoarea pogorârii Duhului Sfânt mai este cunoscută ca Rusalii, de la sărbătoarea trandafirilor din lumea romană, consacrată cultului morţilor. Creştinii au preluat obiceiul roman, făcând din sâmbăta dinaintea Rusaliilor una dintre zilele de pomenire a morţilor.
În unele zone ale ţării, în sâmbăta Rusaliilor se împart oale împodobite cu flori şi cu un colac deasupra, pentru pomenirea morţilor. În duminica Rusaliilor, se împart farfurii frumos împodobite pentru cei vii.
Întrucât Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh sunt într-o legătură nemijlocită, lunea de după duminica Rusaliilor este consacrată proslăvirii Sfintei Treimi, sărbătoarea Rusaliilor având astfel două zile.
În credinţa populară, Rusaliile reprezintă spiritele morţilor, numite în popor Iele sau zâne rele
Cuvântul Rusalii provine din latinescul "rosalia”, care simbolizează sărbatoarea trandafirilor, dar reprezintă şi fetele împăratului Rusalim, despre care se credea că aveau puteri magice şi seduceau oamenii, pedepsindu-i pe cei care nu le respectau.
În credinţa populară, Rusaliile sunt spiritele morţilor care, după ce au părăsit mormintele la Joimari şi au petrecut Paştile cu cei vii, refuză să se mai întoarcă în locurile lor de sub pământ şi încep să facă rele oamenilor.
Pentru a le îmbuna, oamenii, care evitau să le spună Rusalii, le-au dat diferite nume: iele, zâne sau frumoase. Există superstiţia că aceste spirite stau pe lângă izvoare şi pot, prin cântecele lor, să ia minţile oamenilor şi să-i îmbolnăvească. Boala seamană, se spune în popor, cu o transă ce nu poate fi înlăturată decât de puterea dansului căluşarilor.
Obiceiul căluşarilor de Rusalii, foarte vechi, este cunoscut mai ales în localităţile Conteşti, Lisa, Năsturelu, Bragadiru şi Zimnicea. Bătrânii satelor cred că, dacă eşti bolnav, de Rusalii te poţi face bine după ce vătaful căluşarilor trece cu pasul peste tine.
În Oltenia, grupuri de câte şapte-opt căluşani merg din casă în casă pentru a colinda şi a alunga spiritele rele, iar oamenii îi întâmpină cu frunze de nuc, cu pelin, usturoi, apă şi sare.
Tradiţii şi obiceiuri de Rusalii
De Rusalii, se leagă şi alte tradiţii şi obiceiuri, care diferă de la o regiune la alta. În unele zone, oamenii îşi împdobesc casele şi gospodăriile cu ramuri de tei, nuc, plop sau stejar, pentru a alunga răul şi bolile. Ramurile de tei au o simbolistică aparte în această sărbătoare: se crede că teiul fereşte gospodăriile de grindină sau de duhurile rele ale zânelor. Flăcăii le aduc din păduri, după care se sfinţesc la biserică, iar credincioşii le iau acasă şi le pun la icoane.
Ramurile de tei, soc sau mure sfinţite de Rusalii se folosesc ca leacuri tot restul anului. În tradiţia populară se spune că numai până la Sânziene plantele au puteri vindecătoare.
Tot de Rusalii, în unele regiuni se dansează "Jocul Căluşarilor”. Astfel, se spune în popor că leacul cel mai folosit pentru cei atinşi de Rusalii este jocul căluşarilor.
În unele zone, femeile fac descântece pentru alungarea Ielelor, iar uşile se ung cu usturoi, pentru că se crede că aşa va fi păzită casa de rele şi ghinion tot restul anului. Spiritele rele se mai alungă prin ritualuri gălăgioase şi pocnituri cu ramuri de tei.
În unele gospodării se prepară unsori care se dau pe ugerele vacilor, pentru a le spori laptele.
tot de Rusalii, în Ardeal există obiceiul cunoscut ca “udatul nevestelor”, când femeile sunt stropite cu apă pentru a fi sănătoase şi frumoase tot restul anului.
În anumite zone se spune că dacă de Rusalii este timp frumos atunci toată vara va fi frumoasă şi rodnică.
Superstiţii de Rusalii
Legendele spun că Ielele sau Rusaliile sunt fiinţe fantastice, care umblă prin văzduh şi pot lua minţile oamenilor dacă nu respectă ziua. Rusaliile, cunoscute sub diferite nume - iele, zâne, şoimane, împărătesele-văzduhului, ursoaice - umblă îmbrăcate în alb, iar locurile în care dansează rămân arse şi neroditoare.
Se spune că Rusaliile răpesc uneori un tânăr frumos ca să joace cu el, apoi îl eliberează, dar acesta nu trebuie să spună ce a văzut, pentru că altfel ar putea fi pedepsit.
În unele sate, oamenii cred că în zilele de Rusalii nu este bine să mergi la câmp, pentru că te prind şi te pedepsesc Ielele. De Rusalii, oamenii nu trebuie să intre în vie sau să meargă în locuri pustii, pentru că s-ar putea întâlni cu spiritele rele.
În unele zone se spune că cine nu respectă sărbătoarea Rusaliilor, va fi pedepsit de Iele, care provoacă boala denumită popular “luat din Rusalii”. De asemenea, nu este bine să te cerţi cu cineva în ziua de Rusalii, pentru că vei fi “luat din Rusalii”.
Rusaliile, zile libere în România şi în alte ţări
Lunea Rusaliilor este zi nelucrătoare în România, Austria, Belgia, Cipru, Danemarca, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Islanda, Luxemburg, Ţările de Jos, în unele cantoane din Elveţia, în Madagascar, Norvegia, Portugalia, Senegal, Ungaria şi Togo.
Creştinii sărbătoresc Rusaliile sau Pogorârea Duhului Sfânt, una dintre cele mai vechi sărbători
12 iunie 2022





Din aceeaşi categorie:
Judeţele din România unde nu s-a mai înregistrat niciun caz de Covid-19
(12 mai 2020)
638 vizualizări
70% dintre români nu şi-au înregistrat câinii
(14 aprilie 2015)
52 vizualizări
Campanie de phishing pe mail. CERT-RO avertizează: Nu daţi click, pentru că puteţi pierde banii din conturi
(6 iulie 2021)
18 vizualizări
ALERTA! Carantină pentru toţi cei care vin în România din Italia!
(23 februarie 2020)
140 vizualizări
72 de cadre medicale din Bucuresti izolate.
(1 aprilie 2020)
32 vizualizări
Absolvenţii de gimnaziu intră de luni în febra simulărilor
(2 martie 2018)
22 vizualizări
Alex Bodi, fostul iubit al Biancăi Drăguşanu, ridicat din casă de mascaţi, acuzat că e şeful unei uriaşe reţele de proxenetism
(11 noiembrie 2020)
193 vizualizări
Sute de locuinţe au fost deszăpezite de jandarmi, pompieri, militari şi poliţişti
(29 ianuarie 2014)
165 vizualizări
555 de noi cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19, in Romania!
(8 iulie 2020)
127 vizualizări
Un român a scăpat de închisoare în UK pentru că nu vorbeşte limba engleză
(8 decembrie 2018)
31 vizualizări
Mircea Băsescu a fost arestat preventiv
(20 iunie 2014)
46 vizualizări
OMV Petrom, condamnată pentru moartea unui copil de nouă ani !
(2 septembrie 2019)
493 vizualizări
ANOFM: Peste 11.800 de posturi vacante, cele mai multe în Bucureşti
(12 decembrie 2014)
73 vizualizări
Şantierul din centrul Capitalei unde doi muncitori au murit, iar alţi patru au fost răniţi nu avea nicio autorizaţie
(4 august 2021)
13 vizualizări
Sistemul social german, înşelat masiv de infractori români
(8 mai 2018)
64 vizualizări
Alegeri parlamentare 2020. Secţie de votare din Bucureşti, închisă temporar. 2 persoane din comisia electorală au COVID
(6 decembrie 2020)
88 vizualizări
Parlamentul a votat bugetul de stat pe 2019 în forma respinsă de Klaus Iohannis, fără modificări
(13 martie 2019)
29 vizualizări

Unii utilizatori WhatsApp vor descoperi în curând că nu vor mai putea folosii
Un turist intră într-un magazin de animale de casă, şi începe să se uite la exemplarele expuse. La un moment dat, intră un tip în magazin, şi îi zice vânzătorului:
– Daţi-mi o maimuţă C, vă rog. Vânzătorul se duce la o cuşcă mai dosnică, scoate o maimuţă afară, îi pune lesa, o înmânează cumpărătorului, după care spune:
– Vă costă 5.000 dolari! Cumpărătorul plăteşte şi pleacă. Turistul, mirat, îl întreabă pe vânzător.
– De ce maimuţa aia era aşa de scumpă? Văd aici şi exemplare mai ieftine. Vânzătorul răspunde:
– Păi, tipul ăla de maimuţă, ştie să programeze în C, scoate cod foarte compact, fără bug-uri… etc.
– Dar acolo mai văd că aveţi de vânzare o maimuţă care costă 10.000 dolari! Asta ce mai ştie să facă?
– Păi, maimuţa aia ştie să programeze în C++, Visual C++, şi ştie şi ceva Java.
– Dar aceea care costă 50.000 dolari, ce mai ştie? Costă mai mult decât celelalte două la un loc.
– Sincer să fiu nu am văzut-o să facă ceva, dar celelalte maimuţe o numesc: Project Manager



„Uneori, o greşeală poate fi tot ce e necesar pentru o realizare valoroasă.” — Henry Ford
Curs valutar
20 iunie 2022

EURO = 4.9448 RON


USD = 4.6937 RON


GBP = 5.7481 RON

Top articole
-
Soluţii-surpriză după scumpirea carburanţilor. Ce măsuri ar putea copia România de la alte state din UE
Publicat la data de 18 iunie 2022
-
Tragedie la Sinaia: O tânără de 24 de ani s-a sinucis aruncându-se într-o prăpastie
Publicat la data de 20 iunie 2022
-
Ursul de la Ciolpani s-a mutat în pădurile de la Gherghiţa
Publicat la data de 18 iunie 2022
-
De ce sunt atât de multe zboruri întârziate pe Aeroportul Henri Coandă din Bucureşti
Publicat la data de 21 iunie 2022
-
MAE a emis o avertizare de călătorie pentru Bulgaria - Sunt vizaţi transportatorii
Publicat la data de 22 iunie 2022
-
Valul de caniculă extremă, care a lovit vestul şi centrul Europei, se îndreaptă către România. Măsurile luate de autorităţi
Publicat la data de 20 iunie 2022
-
WhatsApp lansează o serie de opţiuni pentru protejarea intimităţii
Publicat la data de 20 iunie 2022
-
Calendar Bac 2022. Încep probele scrise. Totul despre examenul de Bac 2022
Publicat la data de 20 iunie 2022
-
Un autoturism vândut de patru ori, găsit în râul Mureş. Maşina era blocată în nisip
Publicat la data de 21 iunie 2022
-
Ce salariu încasează lunar David Popovici de la CS Dinamo
Publicat la data de 22 iunie 2022