Noi veşti pentru pensionari! Se schimbă formula de calcul a pensiilor. Ministerul Muncii a făcut recent anunţul oficial. Ce trebuie să ştie acum vârstnicii şi care sunt noile modificări?

 

Anunţ Ministerul Muncii: se schimbă formula de calcul

Noua formulă de calcul din dreptul pensiilor urmează să fie stabilită după ce toate dosarele vor fi reanalizate. Ministerul Muncii va stabili dacă pensionarilor li se vor mai cuvine sau nu mai mulţi bani. Pentru ca acest lucru să fie posibil este nevoie de un soft care să centralizeze toate datele.

 

În momentul de faţă în România se funcţionează tot pe bază de dosare. Ministerul Muncii îşi îndreaptă privirea spre Cîţu şi PNRR pentru cei 100 de milioane de euro de care este nevoie pentru soft.

 

Cătălin Boboc, secretarul de stat, a explicat cum va putea fi posibilă noua formulă de calcul şi în ce va consta. Pentru noua modificare este nevoie de o bază electronică de care specialiştii să se folosească de: stagii de cotizare, vechime şi nivel de venituri în vederea sumei totale de care beneficiază fiecare pensionar.

 

”În momentul în care vom discuta despre o nouă lege, care va conţine, să zicem, o nouă formulă, va trebui să ai nişte date într-o bază electronică de care să te foloseşti: stagii de cotizare, vechime, nivel de venituri.

 

Practic, astăzi încercăm să culegem toate datele necesare din dosarul de pensie al oamenilor care să ne faciliteze, printr-un simplu click – după ce ai un soft şi o formulă – recalcularea foarte simplu, de cinci ori pe zi dacă e nevoie, a milioane de dosare de pensii.

 

Lucrurile se fac aşa: analizezi dosarele, gândeşti o formulă care să includă tot ce a contribuit omul în decursul activităţii profesionale. Atunci vom şti exact din toate dosarele ce contribuţii am avut, ce nivel de venituri au avut oamenii, ce stagii de cotizare.”

Cătălin Boboc, secretar de stat (Sursa: Realitatea Plus)

 

Pilonul III de pensie este în creştere

ASF arată că Pilonul III de pensie cuprinde peste 500.000 de participanţi, ceea ce a determinat şi creşterea din luna iunie a anului curent. Procentul se datorează şi noilor politici ASF de digitalizare a sistemului de pensii privat din România. Proiectul a fost anunţat în prealabil de către Daniel Ştefan, vicepreşedintele instituţiei.

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro