Codul Rutier din România continuă să fie o himeră pentru foarte mulţi şoferi români, deşi amenzile sunt cât se poate de serioase şi, din păcate, se schimbă destul de des. Mai jos, voi detalia o nouă sancţiune pe care este aproape imposibil să o ştii deja.

 

Începând cu data de 27 februarie, de peste câteva săptămâni, o serie stufoasă de modificări la Codul Rutier din România vor intra în vigoare. Printre acestea se numără şi o prevedere referitoare la geamurile maşinii cu care circuli pe drumurile publice. Acestea trebuie menţinute cât se poate de curate. Altfel, rişti sancţiuni.

 

Geamurile murdare la maşină, pretext de amendă

În cazul în care curăţarea maşinii nu este o prioritate majoră pentru tine, vei plăti amenzi de până la 1200 de lei, dacă neglijenţa ta se extinde şi în cazul parbrizelor. Practic, dacă este afectată vizibilitatea de la volan de murdăria de pe geamurile maşinii, rişti să fii sancţionat, în situaţia în care te vede un agent de circulaţie. Noua amendă poate fi aplicată începând cu 27 februarie.

 

Noua prevedere este trecută în Ordonanţa Guvernamentală 1/2022. Aceasta prevede că, de la finele acestei luni, poliţiştii rutieri vor putea sancţiona “nerespectarea obligaţiei de a menţine permanent curate parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier, dacă prin aceasta se restrânge sau se estompează vizibilitatea în timpul mersului”. În consecinţă, cei ce vor merge cu geamurile murdare după acea dată vor risca amenzi încadrate în clasa a III-a de sancţiuni (de la şase la opt puncte-amendă), respectiv cuprinse între 870 şi 1.160 de lei, atrage atenţia Avocatnet.ro.

 

Ar fi fost ideal ca acelaşi act normativ să detalieze în mod clar ce înseamnă geamuri murdare, dar putem merge de la premisa că se referă la geamuri acoperite de noroi, praf gros, zăpadă sau orice alte substanţe care afectează negativ vizibilitatea şoferului asupra condiţiilor de trafic.

 

 

 

 

sursa: www.playtech.ro