Certificatul Covid ar putea fi eliberat la zece zile de la prima doză de vaccin, dar nu şi celor care îşi fac teste rapide.

 

Premierul Nicolae Ciucă spune că adesea rezultatele nu sunt relevante, şi nu pot fi luate în calcul pentru angajaţi. Liderii coaliţiei discută variantele în care certificatul Covid ar fi introdus şi în ciuda disensiunilor, susţin că Legea ar putea fi adoptată, până la finalul anului.

 

Pe lângă cei vaccinaţi, trecuţi prin boală sau cu test PCR, certificat verde ar putea primi şi cei care au un test rapid negativ sau au făcut prima doză de vaccin în urmă cu 10 zile. Aceste două variante ar diferenţia România de restul Europei şi se regăsesc în proiectul PSD privind certificatul verde. Liberalii nu le susţin.

 

Florin Cîţu, preşedinte PNL: „Propuneri vin de peste tot. Şi la mine veneau cei de la INSP cu tot felul de propuneri, luăm o decizie, mergeam cu ea înainte şi apoi o explicam. Noi, toţi, putem să avem opinii, dar, până la urmă, trebuie să îşi asume cineva ceva”.

 

Proiectul prevede că cei nevaccinaţi să primească de la angajator 15 vouchere în valoare de 50 de lei pe care să le folosească pentru a-şi cumpără teste rapide. Acestea ar putea fi folosite în 45 de zile din momentul în care creşte numărul de cazuri şi certificatul devine obligatoriu. Politicienii trebuie să găsească banii pentru aceste vouchere şi să stabilească dacă se pot face şi la privat şi la stat.

 

În forma susţinută de PSD, certificatul verde devine obligatoriu după ce numărul îmbolnăvirilor creşte cu 50% timp de trei săptămâni. Ministrul Sănătăţii vrea ca şi numărul de spitalizări să fie un indicator în funcţie de care să fie introdus certificatul Covid.

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro