Potrivit unei cercetări realizate de Lloyds Pharmacy, aproximativ 46% dintre persoanele care urmează un tratament nu iau corect pastilele. Riscurile sunt mult mai mari decât cred pacienţii.

Peste 10% dintre internările în spitale sunt provocate de administrarea incorectă a medicamentelor, spune Sultan Dajani, de la Societatea Regală Farmaceutică din Marea Britanie.

Iată care sunt cele mai frecvente greşeli pe care le fac pacienţii, punându-şi viaţa în pericol fărăr să ştie:

1. Sfărâmarea tabletelor, pentru a fi mai uşor de înghiţit

Acest obicei duce la asimilarea rapidă a substanţei active. Astfel apare riscul unei supradoze, deoarece multe pastile sunt concepute pentru o asimilare treptată.
Un exemplu bun în acest sens sunt medicamentele pentru tensiune, care conţin diltiazem HCL, substanţa care în mod normal se asimilează în decursul a 24 de ore.

Mulţi bâtrăni sparg pastilele, ca să le înghită mai uşor. Substanţa actionează astfel imediat, scade brusc tensiunea şi pacientul poate să leşine.

În această categorie intră şi pastilele pentru epilepsie. Specialiştii sfătuiesc persoanele care nu pot înghiţi pastile să ceară medicului un alt tratament, sub o altă formă, nu să spargă medicamentele.

2. Luarea unui analgezic înainte de exerciţiile fizice

Ibuprofenul sau orice alt analgezic, dacă este luat înaintea unui efort fizic, va masca durerea şi astfel poate creşte riscul de accidentare.
În plus, ibuprofenul afectează mucoasa stomacului, iar exerciţiile fizice efectuate imediat după aceea accentuează acest efect advers.

Şi antibioticele, cum este ciprofloxacina, dacă sunt luate înainte de un efort fizic au un efect nedorit. Ele slăbesc tendoanele, care pot să cedeze în special dacă ridicaţi greutăţi mari când mergeţi la sala de forţă.

Sfatul specialiştilor este să întrebaţi medicul când trebuie să luaţi medicamentele, dacă faci regulat exerciţii fizice.

3. Analgezicele luate în timpul răcelii

Medicamentele antiinflamatoare, cum este ibuprofenul, reduc inflamaţia, dar astfel slăbesc răspunsul organismului la infecţie, iar boala va dura mai mult timp, spune Paul Little, profesor la Universitatea din Southampton.

Un medicament care este mai eficient pentru răceală este paracetamolul, care reduce febra şi durerea, dar nu şi inflamaţia. Totuşi, cercetătorii americani atrag atenţia că nici reducerea febrei nu este indicată, pentru că viruşii sunt distruşi atunci când temperatura corpului este mai ridicată. De aceea organismul are această reacţie la boală.

Referitor la paracetamol, medicii atrag atenţia asupra unui alt risc – un doză mai mare decât cea admisă afectează ficatul. „Oamenii cred că o pastilă în plus nu le va face rău, dar, în cazul paracetamolului, o pastilă în plus îi poate chiar ucide”, spune Nitin Makadia, de la Lloyds Pharmacy.

Doza maximă admisă de paracetamol este de 4 grame în 24 de ore. De obicei, medicamentul vine sub forma unor pastile de 500 mg fiecare, deci nu trebuie administrate mai mult de 2 pastile deodată.