Ministrul muncii, Marius Budăi, a anunţat joi că a semnat două ordonanţe de urgenţă referitoare la creşterea alocaţiilor şi la majorarea pensiilor. Cele două documente sunt acum în circuitul de avizare înainte de a fi aprobate în şedinţa de guvern.

 

Astfel, pensia minimă se va majora de la valoarea de 800 de lei la valoarea de 1.000 de lei, iar valoarea punctului de pensie creşte de la 1.442 la 1.586 de lei.

 

În ceea ce priveşte alocaţiile, ele ar urma să crească cu 20 la sută. Guvernul adoptase în iunie o Ordonanţă de Urgenţă care prevedea amânarea majorării alocaţiilor cu 20 la sută până la 1 ianuarie 2022. Astfel, de la această dată, alocaţiile urmau să crească la 243 de lei.

 

De asemenea, a mai anunţat Marius Budăi, salariul minim pe economie va fi, de la 1 ianuarie, de 2.550 de lei.

 

„Vreau să vă informez că am semnat două ordonanţe extrem de importante. Prima ordonanţă am semnat-o împreună cu ministrul Gabriela Firea şi se referă la majorarea alocaţiilor de stat pentru copii, aşa cum a fost prevăzut şi negociat în programul de guvernare. Ordonanţa a plecat de la Ministerul Muncii către ministerele avizatoare şi atunci când va primi avizul va fi promovată în şedinţa de Guvern. A doua ordonanţă, extrem de importantă, se referă la majorarea pensiilor părinţilor şi bunicilor noştri, şi anume pensia minimă se va majora de la valoarea de 800 de lei la valoarea de 1.000 de lei, iar valoarea punctului de pensie va fi majorată de la 1.442 la valoarea de 1.586 de lei”, a declarat Marius Budăi, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul central al PSD.

 

El a precizat că aceste două acte normative au fost negociate de PSD în cadrul coaliţiei.

 

Marius Budăi a mai anunţat că pensionarii cu venituri mai mici vor primi şi o sumă de bani, în luna ianuarie, pentru a fi protejaţi de valul de scumpiri.

 

„Este o sumă pe care am gândit-o în programul de guvernare să o acordăm o singură dată, în luna ianuarie, astfel încât cetăţenii români şi cei cu pensii mai mici să fie protejaţi în faţa acestui val de scumpiri. În momentul în care se va lua decizia pentru forma finală în coaliţie o să anunţăm public şi se va regăsi într-un act normativ pentru a fi promovată în guvern”, a declarat Marius Budăi.

 

În discuţiile anterioare despre acest ajutor acordat pensionarilor cu venituri mici s-a menţionat suma de 1.200 de lei.

 

Întrebat ce alte majorări vor fi de anul viitor, ministrul muncii a menţionat a 13-a indemnizaţie pentru persoanele cu dizabilităţi, care face parte din ordonanţa de urgenţă cu majorarea alocaţiilor.

 

Impactul bugetar al majorării pensiilor de la 1 ianuarie este de 11 miliarde suplimentar şi 1,9 de miliarde suplimentar la alocaţii, precum şi de 225 de milioane suplimentar pentru a 13-a indemnizaţie a persoanelor cu dizabilităţi, a precizat Marius Budăi.

 

Despre deducerile fiscale pentru familiile cu copii, Budăi a spus că aceste lucruri sunt discutate de Gabriela Firea, ministrul Familiei, cu ministrul Finanţelor Publice.

 

Ministrul muncii a fost întrebat şi dacă salariile celor din educaţie vor creşte, el precizând că există în coaliţie un răgaz de 120 de zile de analiză, ulterior urmând să fie anunţate aceste măsuri. „Dacă în coaliţie se va lua altă decizie, cu siguranţă noi, miniştrii, le vom pune în practică”, a arătat el.

 

Întrebat dacă salariile demnitarilor vor fi îngheţate, ministrul a spus că nu are această informaţie şi nu s-a discutat deocamdată despre acest aspect.

 

 

 

Sursa: www.digi24.ro