Peste 600 de capre negre vor intra în bătaia puştii după ce Ministerul Apelor şi Pădurilor a aprobat cotele de vânătoare pentru următorul sezon.

 

Decizia a stârnit un val de revoltă în rândul activiştilor de mediu, care cer ca specia să fie strict protejată prin lege. În vreme ce autorităţile,susţin că efectivele de capre negre sunt mai mari decât ar putea hrăni natura, ecologiştii spun că ministerul apară, de fapt, o afacere privată de milioane de euro.

 

Un trofeu de capră neagră costă între 880 şi 3.000 de euro. Dar asociaţiile de vânătoare taxează şi exemplarele rănite şi necapturate, ratarea ţintei şi cheltuielile de organizare, aşa că participarea la o partidă se poate ridica la 10.000 de euro.

 

Florin Stoican, Preşedintele Asociaţiei Parcul Natural Văcăreşti: ”Miza vânătorii caprelor negre este mai mult una legată de trofeele pe care acestea le dau şi despre orgoliul vânătorilor care vor să le obţină”.

 

Numărătoarea oficială arată că în munţii noştri zburdă peste 8.000 de capre negre, în vreme ce efectivul optim ar fi de circa 6.000. Recensământul a fost făcut însă de vânători, sub coordonarea Gărzii forestiere.

 

Gabriel Păun, reprezentant Agent Green: ”Noi credem că aceste numere sunt umflate. Nu s-a recurs la o metodă acceptată în comunitatea ştiinţifică pentru recensământul acestei specii. Avem prădători naturali: lupul, ursul şi râsul care consumă frecvent capre negre, deci nu este nevoie de intervenţia vânătorilor”.

 

Judeţele cu cele mai mari cote de vânătoare la capra neagră sunt Vâlcea şi Gorj, cu câte 128, respectiv 104 exemplare fiecare. Prin comparaţie, Prahova are 24, iar Brasovul, înconjurat de munţi, doar 78. Cei din Gorj susţin că au multe capre, pentru că le-au hrănit şi le-au păzit de braconieri. Pe de altă parte, ministerul spune că, pur şi simplu, au cerut cota mai mare decât alţii.

 

Ion Coşleba, Asociaţia de vânătoare Elite Hunting, Gorj: ”Avem şi români care vin la vânătoare, dar şi din Austria, Germania, Spania. Au venit în ultimul timp şi din ţările nordice. S-au observat exemplare şchioape, bătrâne, ele se vor vâna cu prioritate cota de recoltă s a dat după o anumită formulă”.

 

O fundaţie care militează pentru protecţia mediului a făcut în masivul Iezer Păpuşă o numărătoare paralelă cu cea oficială, iar rezultatele au fost surprinzătoare.

 

Adrian Aldea, Fundaţia Conservation Carpathia: ”Erau circa 25-30% din efectivele indicate ca fiind existente pe acel fond. Sunt convins că evaluările s-au făcut în teren. Obiectivitatea cu care s-au făcut n-o putem nici contestă, nici infirmă”.

 

Ministerul Pădurilor spune că România deţine recordul Mondial la trofeul de capră neagră şi primele 10 cele mai valoroase trofee din lume, tocmai ca efect al unui bun management al acestei specii, care include şi vânătoarea.

 

 

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro