Frizeriile şi saloanele de înfrumuseţare din toată ţara trebuie să solicite certificarea conformităţii cu normele de igienă şi sănătate publică de către direcţiile de sănătate publică, în vederea reautorizării, potrivit unui nou act normativ care a intrat în vigoare în ianuarie 2020.

 

Vorbim despre Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 15/2020 pentru modificarea şi completarea  Ordinului MS nr. 1030/2009 privind aprobarea procedurilor de reglementare sanitară pentru proiectele de amplasare, amenajare, construire şi pentru funcţionarea obiectivelor ce desfăşoară activităţi cu risc pentru starea de sănătate a populaţiei.

 

Actul normativ a fost publicat pe 14 ianuarie 2020 în Monitorul Oficial.

 

„În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a Ordinului toate persoanele fizice sau juridice care desfăşoară activităţi de utilizare a produselor biocide pentru dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare în spaţiile utilizate de populaţie şi activităţi de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare trebuie să solicite certificarea conformităţii cu normele de igienă şi sănătate publică de către direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti sau serviciile din cadrul ministerelor cu reţea proprie, după caz”, a informat recent Direcţia judeţeană de sănătate Timiş.

 

Astfel, 13 februarie 2020 este termenul în acest caz.

 

Reautorizarea frizeriilor în 2020: Cum s-a ajuns aici

Într-un ordin mai vechi, 1030/2009, era prevăzut la art 17, alin 1:  Certificarea conformităţii cu normele de igienă şi sănătate publică se aplică, la cererea titularului activităţii, în vederea evaluării conformităţii cu reglementările legale privind sănătatea publică pentru obiective în funcţiune, care desfăşoară activităţi cu risc pentru starea de sănătate a populaţiei.

 

Pe vremea aceea, afacerile de la Codul CAEN 9602 - Coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare, alături de alte domenii, erau exceptate de la certificarea conformităţii cu normele de igienă şi sănătate publică. Astfel, aceste activităţi se autorizat în baza declaraţiei pe propria răspundere, conform anexei 2 la ordinul din 2009.

 

Acum, prin noul ordin al ministrului Sănătăţii, din 14 ianuarie 2020 (Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 15/2020), s-a introdus o nouă prevedere:

 

„Certificarea conformităţii cu normele de igienă şi sănătate publică este obligatorie pentru:

 

a) activităţile de utilizare a produselor biocide pentru dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare în spaţiile utilizate de populaţie;

b) activităţile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare”.

 

Astfel, certificarea conformităţii cu normele de igienă şi sănătate publică este obligatorie pentru activităţile de utilizare a produselor biocide pentru dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare în spaţiile utilizate de populaţie şi pentru activităţile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare.

 

 

 

 

 

 

Sursa: www.economie.hotnews.ro