Este oficial! Este o zi liberă pentru minivacanţa de Sfântul Andrei şi 1 Decembrie. Guvernul României recent a adoptat o hotărâre de Guvern prin care se reglementează acest aspect. Astfel, pentru personalul instituţiilor şi autorităţilor publice se stabileşte data de 29 noiembrie ca zi liberă. Data de 29 noiembrie pică luni.

 

29 noiembrie, zi liberă pentru minivacanţa de Sfântul Andrei şi 1 Decembrie

 

29 noiembrie este declarată zi liberă, oficial. Astfel, românii vor beneficia de o minivacanţă de cinci zile, socotită cu weekend cu tot. Însă ziua de 29 noiembrie urmează să fie recuperată, acest lucru fiind stipulat în Document. Cum se va recupera această zi însă? Documentul indică că  recuperarea zilei de muncă din 29 noiembrie se va face prin prelungirea corespunzătoare a timpului de lucru până la data de 31 decembrie 2021 potrivit planificărilor stabilite.

 

Pentru munca prestată, potrivit documentului, nu se acordă timp liber corespunzător. De asemenea, pevederile nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii. De asemenea, în document se mai arată că ”prevederile art. 1 nu se aplică magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 29 noiembrie 2021 şi nici participanţilor în aceste procese”.

 

În document, se mai arată că în ziua de 29 noiembrie 2021, prin centrala Ministerului Finanţelor se efectuează operaţiuni de

încasări şi plăţi, operaţiuni de plăţi privind serviciul datoriei publice, precum şi eventualele operaţiuni de debitare dispuse de Comisia Europeană din contul de resurse proprii în lei deschis la Trezoreria Statului. Vezi documentul în galeria foto a articolului.

 

În ce priveşte zilele de 30 noiembrie şi 1 Decembrie, ele sunt declarate zile libere nelucrătoare de la Stat.

 

„Zilele de 30 noiembrie 2021 şi 01 decembrie 2021 sunt declarate zile libere nelucrătoare, conform prevederilor art.139 alin.(1) din Legea nr.53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.”.

 

Care sunt următoarele zile libere din an

Tot Codul Muncii prevede şi ca angajaţii ce nu pot beneficia de zi liberă de sărbătorile legale  să primească zile libere în următoarele 30 de zile. În situaţia în care nu se acordă zile libere, angajaţii trebuie să beneficieze de un spor la salariul de bază, care nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

 

De precizat este că angajatorii care nu respectă prevederile legii privind zilele libere legale riscă să primească amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei. Apoi, următoarele zile libere din acest an vor fi pe 25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun), care în acest an pică sâmbătă şi duminică.

 

 

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro