În mai puţin de un an, mai multe incendii au avut loc în spitalele care tratează pacienţii cu COVID, în vârfurile valurilor epidemice, când secţiile unităţilor medicale sunt pline. După tragedia de la Piatra Neamţ, când zece persoane au murit într-un incendiu la Secţia ATI, în noiembrie anul trecut, în ianuarie 4 pacienţi au decedat într-un incendiu la Institutul „Matei Balş” din Capitală.

 

Amintim că o altă tragedie s-a produs în aprilie, deşi nu s-a produs vreun incendiu, trei pacienţi au murit în unitatea mobilă ATI de la spitalul „Victor Babeş” din Bucureşti, după ce a cedat instalaţia de oxigen.

 

Incendii în spitale în ultimul an:

 

11 noiembrie 2021 – Un incendiu a avut loc la Spitalul suport covid Movila din Ploieşti, iar doi pacienţi au decedat. Incendiul s-a produs într-un salon de la parterul clădirii.

 

1 octombrie 2021 – Un incendiu s-a produs la Secţia ATI a Spitalului de Boli infecţioase din Constanţa. Nouă persoane au murit.

 

24 iulie 2021 – Un incendiu a avut loc la Spitalului Judeţean Constanţa. „A fost un incendiu la un bloc operator, de aproximatv 40 de mp, cauza probabilă fiind scurt circuit electric la dezumidificatorul din sala de operaţie. În blocul operator erau patru persoane care s-au autoevacuat”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea. Este vorba despre medici, în blocul operator nefiind niciun pacient la acel moment.

 

21 aprilie 2021 – Un incendiu a izbucnit la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean din Slatina, Focul s-a manifestat la izolatoriul spitalului, la nivel parter şi etaj 1. Au fost evacuate 36 de persoane, dintre care 6 au fost intoxicate cu fum şi transportate la UPU.

 

8 martie 2021 – Un incendiu a izbucnit la Spitalul de Psihiatrie din Craiova, iar 18 pacienţi şi cinci cadre medicale s-au autoevacuat, un alt pacient fiind scos de pompieri. Trei cadre medicale au fost transportate la spital cu fracturi, după ce au sărit pe geam.

 

21 februarie 2021 – Zeci de echipe de pompieri au intervenit la Institutul „Marius Nasta”, unde a fost anunţat un incendiu la o unitate mobilă ATI amplasată într-un TIR. Ministerul Sănătăţii a informat că nu au fost victime.

 

29 ianuarie 2021 – Un incediu a izbucnit, în jurul orei 5.00, la Institutul „Matei Balş” din Capitală, iar 102 pacienţi cu COVID-19 au fost evacuaţi. Focul a fost stins de pompieri, însă trei persoane au fost găsite carbonizate, iar a patra a decedat deşi s-a încercat resuscitarea acesteia.

 

5 ianuarie 2021 – Un echipaj de intervenţie Chimică, Biologică, Radiologică şi Nucleară (CBRN) al ISU Timiş a intervenit la Spitalul de Psihiatrie din Gătaia, în urma unui incendiu izbucnit într-un salon al unui pavilion suport COVID. Potrivit ISU Timiş, a luat foc o saltea dintr-un salon din care au fost evacuate două persoane. Nu au existat intoxicaţii sau probleme medicale.

 

2 ianuarie 2021 – Un incendiu a izbucnit la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Municipal Roman, judeţul Neamţ, doi pacienţi şi două cadre medicale fiind transportate la Camera de Primiri Urgenţe, după ce au suferit uşoare intoxicaţii cu monoxid de carbon. Aproape 50 de pompieri au intervenit cu 16 autospeciale pentru stingerea incendiului şi evacuarea pacienţilor.

 

25 decembrie 2020 – Un incendiu în urma căruia un pacient a decedat a avut loc la pavilionul de bărbaţi de la Spitalul de Psihiatrie Socola Iaşi.

 

14 noiembrie 2020 – Zece persoane au murit în urma unui incendiu izbucnit la secţia Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ. Incendiul s-a manifestat cu flacără deschisă şi degajare mare de fum şi a fost activat Planul Roşu de Intervenţie. Medicul de gardă de la secţia ATI a suferit arsuri de gradul 2 şi 3 pe circa 80% din suprafaţa corporală.

 

 

 

 

Sursa: www.g4media.ro