Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis recent asupra unei chestiuni importante: crearea unui cont de Facebook pe numele altcuiva este infractiune si se pedepseste conform Codului penal in vigoare.

 

"Inalta Curte de Casatie si Justitie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in materie penala, legal constituit in cauza, a solutionat o sesizare in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept", a anuntat Inalta Curte.

 

Prin decizia sa, ICCJ stabileste ca furtul de identitate online (ex. crearea unui cont de Facebook pe numele altcuiva) constituie infractiune, intrucat nu se poate permite prezenta in mediul virtual a unei persoane sub numele alteia.

 

Astfel, prin Decizia nr. 4 data in dosarul nr. 2534/1/2020 ICCJ "admite sesizarea formulata de Curtea de Apel Brasov – Sectia penala in Dosarul nr. 9010/197/2019, prin care se solicita pronuntarea unei hotarari prealabile pentru dezlegarea chestiunii de drept: „Daca fapta de a deschide si utiliza un cont pe o retea de socializare deschisa publicului (retea care nu solicita dovezi din care sa reiasa folosirea numelui real de catre detinatorul unui cont), furnizand ca nume de utilizator numele unei alte persoane si introducand date reale vizand aceasta  persoana (informatii, fotografii, imagini video etc.) realizeaza conditiile de tipicitate ale infractiunii de fals informatic, prevazuta de art. 325 din Codul penal, cu referire la cerintele ca actiunea de introducere a unor date informatice sa fie realizata fara drept si, respectiv, sa aiba ca rezultat date necorespunzatoare adevarului” si stabileste ca:

Fapta de a deschide si utiliza un cont pe o retea de socializare deschisa publicului, folosind ca nume de utilizator numele unei alte persoane si introducand date personale reale care permit identificarea acesteia, intruneste doua dintre cerintele esentiale ale infractiunii de fals informatic prevazuta in art. 325 din Codul penal, respectiv cea ca actiunea de introducere a datelor informatice sa fie realizata fara drept si cea ca actiunea de introducere a datelor informatice sa aiba ca rezultat date necorespunzatoare adevarului.

 

Codul penal valabil prevede la art. 25 ca "fapta de a introduce, modifica sau sterge, fara drept, date informatice ori de a restrictiona, fara drept, accesul la aceste date, rezultand date necorespunzatoare adevarului, in scopul de a fi utilizate in vederea producerii unei consecinte juridice, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani".

 

Odata cu finalizarea motivarii hotararii, aceasta se va publica in Monitorul Oficial si va deveni obligatorie pentru toate instantele judecatoresti din Romania.

 

 

 

 

Sursa: www.e-juridic.manager.ro