Subiectele grilă nu vor fi aplicate la examenele de BAC şi Evaluare Naţională anul acesta, a declarat pentru Edupedu.ro Petru Apostoaia, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, prezent la discuţiile care se desfăşoară la Ministerul Educaţiei. Decizia a fost luată astăzi, de către ministrul interimar Rovana Plumb, şi a fost comunicată în cadrul discuţiilor cu reprezentanţii profesorilor, părinţilor şi ai elevilor, a explicat pentru Edupedu.ro preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

 

Ping-pongul cu subiectele grilă are loc într-un Minister al Educaţiei care de mai bine o lună nu are ministru plin, fără o dezbatere publică anterioară şi a dat peste cap o societate întreagă, pentru că intenţia instituţiei era de a aplica subiectele modificate chiar la copiii care anul acesta dau examenele.

Informaţia a fost confirmată şi de preşedintele Federaţiei de Părinţi, Iulian Cristache, care a scris pe pagina sa de Facebook că “testele grilă s-au amânat”. “Rămâne la latitudinea noului ministru să hotărască dacă reintră-n dezbatere”, a precizat Cristache.

 

Consiliul Naţional al Elevilor, Federaţia Părinţilor, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret” (FSE Spiru Haret) au cerut amânarea cu cel puţin 1 an a implementării subiectelor grilă la examene; solicitarea i-a fost adresată ministrului interimar al Educaţiei, în şedinţa convocată de Plumb după ce intenţia ministerului de a schimba subiectele anul acesta a ieşit la suprafaţă.

 

Amintim că, în premieră, Ministerul Educaţiei a organizat o dezbatere abia după ce a luat o decizie, pe ascuns. Ministerul Educaţiei a modificat fără niciun anunţ prealabil tipul de subiecte de la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat şi planificase să introducă de anul acesta 40% subiecte grilă, după cum a declarat miercuri pentru Edupedu.ro preşedintele Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), Marian Şuţă.

 

După ce subiectul a explodat în media, Rovana Plumb a chemat la discuţii reprezentanţii profesorilor, părinţilor şi ai elevilor, “pe tema noilor modele de subiecte pentru examenele din anul 2019: Evaluarea Naţională pentru absolvenţii clasei a VIII-a şi Bacalaureat”.

 

 

 

 

Sursa: www.edupedu.ro