În doar 24 de ore numărul victimelor în stare critică după incendiul din Clubul Colectiv aproape că s-a triplat. De la 35 la 90. Şansa lor la viaţă depinde de puterea organismului lor de a lupta, dar şi de capacitatea sistemului de sănătate de a face faţă unei astfel de provocări, scrie ziarul Gandul.

Este capabil să gestioneze această criză fără precedent? Dincolo de eforturile supraomeneşti ale personalului medical şi de lupta organismului fiecăruia dintre răniţi, există tratamente de ultimă generaţie care să le crească şansele la viaţă?

Responsabilii zilei ar trebui să facă mai mult pentru aceşti oameni, decât pelerinaje la spitale şi mesaje pe Facebook? Sunt întrebări care nu au primit până acum răspunsuri de care depinde, în mare măsură, salvarea celor răniţi. Până în acest moment, 32 de tineri au murit în tragedia din Colectiv. Lupta celorlalţi continuă. Medicii fac tot posibilul să-i salveze, dacă tu crezi că poţi face ceva să-i ajuţi, ai informaţii despre medici, clinici din România sau străinătate care pot acorda expertiză specializată lasă un mesaj la comentarii sau pe Facebook

Secunde, minute, ore şi zile cruciale pentru răniţii din Club Colectiv. La Spitalul de Arşi jumătate din cei 28 de tineri internaţi sunt în stare critică sau gravă. La Bagdasar Arseni, 18 dintre cei 21 de răniţi sunt în stare gravă, dintre care 14 la Terapie Intensivă. Zece dintre cei 14 pacienţi internaţi la Elias din Capitală sunt în secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI), opt dintre ei intubaţi, iar cinci sunt în stare critică. La Universitar 9 din 19 internaţi sunt în stare critică, la Militar 5. Informaţiile dramatice curg de la toate spitalele la care sunt internaţi cei aproape 150 de răniţi din incendiul din Colectiv, pentru 90 dintre ei dându-se o luptă contracronometru pentru viaţă.

Surse medicale susţin că acestea depind de răspunsul personal al fiecărui pacient în parte, intervalul în care acesta poate ieşi din starea critică fiind între 5 şi 30 de zile, perioadă în care posibilitatea de a interveni decesul este de 50%. Pericolul nu dispare iar raportul viaţă-moarte 50% - 50% se menţine pe durata întregii luni. Aceasta în cazul în care vorbim de arsuri pe suprafeţe de mai puţin de 60% din corp, în cazul celor cu 90% de exemplu şansele fiind aproape nule.

Dincolo de puterea organismului fiecăruia dintre răniţi de a lupta, există o serie de condiţii care medical trebuie îndeplinite astfel încât şansele lor la viaţă să crească, de la tratamente de ultimă generaţie, la sânge, piele artificială - care nu există deocamdată, aparatură. De asemenea, în faţa unei tragedii cu care nu s-au mai confruntat până acum, medicii şi asistentele au venit de acasă, muncind până la epuizare. Supravegherea trebuie însă să fie permanentă, iar deocamdată nu s-a prezentat o soluţie pentru situaţia în care, fizic cel puţin, medicii vor ceda. În toată această situaţie, vorbim despre cazuri extrem de grave

În a patra zi de la tragedie, medicii recunosc că sunt suprasolicitaţi. „Sunt secţii suprasolicitate. Terapia intensivă este suprasolicitată, chirurgia plastică este suprasolicitată. Urgenţa, din păcate. Am avut nişte gărzi cumplite după ziua de vineri. Ieri a fost un coşmar. Camera de gardă a fost plină permanent. Este, de asemenea, suprasolicitată, dar funcţionăm", a declarat directorul medical al Spitalului Universitar, Dragoş Daviţoiu, unde mulţi răniţi sunt în stare gravă sau critică.

Gândul prezintă o listă a câtorva dintre cei care se luptă # COLECTIV pentru viaţă, identificaţi pe Facebook din postările părinţilor, prietenilor, rudelor. Sunt tineri, frumoşi şi au nevoie de ajutor. Printre ei sunt şi câţiva ploieşteni.

Fraţii Nicolle şi Alex Şerban. Ambii sunt internaţi în spitalul Elias în stare gravă. Nicolle, potrivit postărilor prietenilor săi de pe Facebook, a ieşit din coma indusă. Fratele său rămâne în stare extrem de gravă, a intrat în stop cardiorespirator, reuşind însă să fie resuscitat şi, ulterior, operat pentru a doua oară.

 

Radu Damian, Christian Alban şi Golu Tudor sunt toţi trei membri ai trupei Axial Lead. „Până la ora actuală starea băieţilor s-a îmbunătăţit puţin faţă de ieri. Tudor este stabil şi reacţionează bine la tratament, Radu este deasemenea stabil şi cu o stare mai bună decât ieri, iar cu Christi am reuşit să vorbim astăzi, este conştient dar cu dureri destul de mari. Putem doar să fim optimişti şi să sperăm ca se vor reface repede şi fără urmări. Să fim tari pentru ei...”, scrie pe pagina de Facebook a trupei.

Golu Tudor

Sora sa a postat următorul mesaj pe Facebook: „Fratele meu este în stare gravă la spitalul municipal în urma incendiului din club Colectiv. Vă rog din suflet pe cei care puteţi dona sânge să donaţi mâine la centrul de donare şi transfuzii pentru Tudor Golu. Mulţumesc!”

Teodora Maftei, fotojurnalist. Costin Stucan, redactor şef la Prosport: „Jurnalistul sportiv Teodora Maftei este internată la terapie intensivă cu arsuri severe, întinse pe o suprafaţa mare din corp. Starea ei este gravă, însă e stabilă, iar doctorii o ţin sub sedative pentru durerile atroce. Pentru Teo, un fotograf pasionat şi talentat care se afla în prima linie în club, lângă scenă, pentru a prinde emoţia unui concert rock, durerile şi lupta nu sunt noi. E o veterană. "Uneori e nevoie să mori puţin ca să simţi cu adevărat că trăieşti", mărturisea ea în urmă cu câţiva ani pentru Perfecte.ro. Nu e un citat de genul celor care-ţi umplu dimineaţa contul de Facebook. Teo a suferit şapte intervenţii chirugicale, dintre care trei pe creier, pentru ameliorarea simptomelor unui sindrom care încearcă să alieneze o tânără trecută de 30 de ani”

Corina Gabriela Ioniţă: „Corina noastră nu e bine. E în comă indusă. Starea i s-a înrăutăţit. Arsurile sunt de 40% pe suprafaţa corpului, scuipă negru, vomită, şi-a pierdut cunoştinţa de câteva ori. Acum prietenii ei sunt la Elias, am vorbit la telefon cu Radu şi Andreea. Vă rog pe toţi cei care ştiţi despre cine vorbesc să ne unim şi s-o ajutpm pe cât putem. Marea rugăminte a ei e să avem grijă cât e în spital de pisicuţa ei.” Acest mesaj a fost postat de o prietenă a Corinei pe Facebook după ce starea fetei s-a înrăutăţit. Corina are 30 de ani şi este absolventă a Academiei de Poliţie. În urmă cu câteva săptămâni, tânăra a postat pe pagina ei de Facebook o poezie a lui Mihai Eminescu.

Ploieşteanul Bogdan Florin Popa, internat la Universitar, este intubat, nu are foarte mari arsuri exterioare, cea mai gravă problemă fiind arsurile căilor respiratorii superioare. Fratele său face apel, pe Facebook, la prieteni să doneze sânge: Fratele meu este momentan intubat, anesteziat. Este stabil faţă de momentul în care a ajuns la spital. Arsurile lui exterioare nu sunt foarte grave. Are puţin pe pomeţi, pleoapă, cap (porţiune mai mare), mâini, burtă şi coapse. Principala lui problemă reprezintă arsurile ale căilor respiratorii superioare.Tata şi-a dat acordul pentru procedura de traheostomie.Momentan nu este nevoie de ea. Unde voiam să ajung: are nevoie de orice donaţie de sânge pentru plasmă. Grupaluieste 0 rh +”  Este absolvent al Colegiului Naţional IL Caragiale din Ploieşti

Cristian Răducanu, toboşar la Mazdrunka. Are arsuri pe 45% din corp. Din punct de vedere fizic el va fi operat zilnic, curăţat, să sperăm că va avea corpul suficient de puternic să reziste şi să sperăm că nu vor apărea complicaţii în următoarele zile, care sunt critice. Ne rugăm non stop la Dumnezeu, el este singurul care poate lua decizii, medicii de la spitalul Militar sunt extraordinari şi fac tot ce pot, le mulţumim!!! Şi spun în continuare... mă uit în ochii Irinei (care ştie că tati e la serviciu în deplasare), e veselă şi plină de iubire şi NU CRED că Dumnezeu vrea să îl ia pe tati de lângă ea”. scrie soţia sa pe Facebook.  „Cristian Răducanu a trecut ca prin minune printr-o stare critică (unde ar fi fost ceva la cap). S-a trezit din coma indusă şi respiră singur. Am vorbit cu el de două ori. I-am zis să fie pozitiv, că totul va fi bine şi să se bucure că e în viaţă. Zilele critice vor fi a treia şi a patra, când vom vedea dacă are arsuri interne. Are 45% arsuri pe corp. Nu putem decât să ne rugăm. Dumnezeu e singurul care poate face ceva”, spune un alt prieten al toboşarului.

Alex Aliman. Este în stare gravă. Prietenii fac apel pe Facebook să se doneze sânge şi piele.  „Incepand de maine va puteti duce la Spitalul Floreasca pentru a dona sange (grupa A2 sau 0) - Va rog sa specificati ca doriti sa donati pentru Aliman Alexandru Dan. De asemenea, cine doreste sa doneze piele va trebui sa mearga la Spitalul Floreasca”, scrie unul dintre ei.

Flavia Lupu. Prietenul ei a salvat-o din infernul din Colectiv, s-a întors după alţii, însă nu a mai ieşit, pierzându-si viaţa. „Claudiu Petre, om frumos, eroul nostru care ne-ai salvat-o pe Flavia. Nu sunt cuvinte pentru tragedia de aseara”, scrie cineva pe Facebook.

Ionuţ Sălăjan, 41 de ani. Soţia sa, Alina, scrie pe Facebook că starea sa sa mai îmbunătăţit. „ Am reusit sa stau cu el 20 minute si sa glumim putin, voia sa stie cum arata. Am evitat subiectul. I-am dat sa bea, l-am mangaiat si l-am pupat pe mana dreapta pe singura bucatica de 5 cm neafectata. Inca miroase a fum si a par ars. Restul e acoperit de bandaje. Era acoperit cu o patura calda dar picioarele erau reci. I le-am luat in maini si i le-am incalzit putin. Vestea buna e ca are voie sa pape. El si inca 4 sunt in stare mai buna. Restul...tragedie

Sotia sa a povestit şi care era starea iniţială a lui Ionuţ: „Ionut a avut ghinionul sa fie printre victimele tragediei din club. A fost operat, are arsuri pe fata, mâini si torace...l-am vazut, si înainte de operaţie si după. Înainte era negru nici nu l-am recunoscut. După operaţie am reuşit sa intru la reanimare si să-l vad. Nu pot sa va spun cum arata...era conştient, am vorbit cu el dar e pe morfina ca are dureri. Doamne ce am văzut acolo. E tragic. Va rog sa va rugaţi lui Dumnezeu pt toţi sa supravieţuiască”

Cristian Matei „Mumu”. Fotografia de mai jos este chiar din timpul concertului din Colectiv, înainte să se dezlănţuie iadul. Este editor la stirileprotv.ro.

„Mumu a ieşit din club, dar prea târziu. A ajuns la spitalul Bagdasar Arseni, unde este şi astazi, cu 50% arsuri pe suprafaţa corpului. Noi îl stim însă ca pe un luptător, ştim că încăpăţânarea sa o să-l ajute şi acum şi o să se întoarca la munca, să ne binedispună cu umorul său atât de special”, scriu colegii săi.

Andrei Găluţ este vocalul trupei Goodbye to Gravity care îşi lansa albumul în Colectiv. Doi dintre colegii săi de trupă au murit. Este în stare gravă la Spitalul Elias, cu arsuri şi intoxicaţie cu fum, fiind ventilat mecanic şi în comă indusă.

Mădălina Strugaru: A mers în club Colectiv cu prietenii ei, printre care se numără Andrei Găluţ, solistul formaţiei Goodbye to Gravity, dar şi jurnalista Teodora Maftei, rănită şi ea în incendiu. A fost internată la Spitalul Floreasca, în stare stabilă.

 

Cătălin Scânteie şi Sanda Scânteie. Cătălin este chitaristul trupei rock Hatemode şi a mers la concertul din Colectiv cu soţia sa, Sanda Scânteie. Conform relatărilor prietenilor de pe Facebook, sunt internaţi la Spitalul Bagdasar, în stare relativ stabilă, Sanda având de suferit mai mult decât Cătălin. Prietenii susţin că s-au răzgândit să îşi ia şi copilul la concert, lucru considerat drept un mare noroc. Cu câteva ore înainte de concert, Cătălin încărca pe Facebook poze cu fiul său.

„I-am vizitat şi eu adineauri. Nu am putut sta mai mult de 2 minute. (nu mi s-a permis mai mult). O mătuşă de a Sandei a vizitat-o şi a vorbit cu ea. El este destul de energic. Ei nu pot comunica cu exteriorul aşa că vizitele sunt binevenite mai ales în zilele următoare când vor trebui să se recupereze”, scrie un prieten pe Facebook.

Un coleg de trupă de-al lui Cătălin confirmă luni că cei doi sunt în stare stabilă şi au şanse bune de recuperare.

Alexandra Furnea. Redactor la revista Maximum Rock şi fost redactor la ediţia online a ziarului România Liberă, Alexandra are 28 de ani. Este în stare stabilă, însă a suferit arsuri pe 25% din corp. 

„Dragilor, Alexandra vă mulţumeşte din suflet pentru gândurile bune. Starea ei este stabilă, dar este marcata profund de tot ceea ce a trăit. Are lacrimi în ochi când vorbeşte despre pierderea atât de tragică a prietenilor ei şi îi caută pe fiecare în parte în amintirile frumoase. Vrea să ştiţi că este o luptătoare şi în ciuda dramei prin care trece mai are putere să zâmbească”, a scris sora Alexandrei pe Facebook.

Alex Chelba. Este fotograf profesionist (alexchelba.com) şi este internat la Spitalul Pantelimon, în stare gravă.

„E nevoie de un SPECIALIST ÎN CHIRURGIE PLASTICĂ RECONSTRUCTIVĂ (SPECIALISTUL CARE SE OCUPĂ DE ARSURILE CĂILOR AERIENE:TRAHEE, PLĂMÂNI, ESOFAG). Pe lista pacienţilor de la Sf. Pantelimon, spital despre care am văzut că nu sunt foarte multe informaţii, este un prieten drag pentru mulţi oameni: Alex Chelba / Alex Chelba Photography. Căutăm pentru el un specialist foarte bun în chirurgie plastică reconstructivă (specialistul care se ocupă de arsurile căilor aeriene: trahee, plămâni, esofag). Dacă ştiţi astfel de specialişti, vă rugăm să daţi un semn! Direct la spital sau la [email protected].”

Acesta este mesajul postat pe Facebook de o prietenă a lui Alex Chelba. Prietenii s-au mobilizat şi vor să facă totul pentru ca prietenul lor să îşi revină.

Oana Rotariu. Tânăra este din Piteşti şi lucrează la ING Asigurări, în Bucureşti. Ar fi nepoata senatorului PSD de Argeş Şerban Valeca, conform presei locale argeşene. Fata are arsuri de gradul 3 şi 4, pe 40% din corp şi arsuri ale căilor respiratorii, fiind supusă unei operaţii, conform unchiului ei.

„Trec prin momente sufleteşti de mare intensitate, pentru că am fost acolo în primele momente ale dramei, în faţa celor care ieşeau din clădire cu trupurile mutilate, lângă mulţimea de oameni în uniforme care se luptau să-i ţină în viaţă şi în cele din urmă, dar nu în ultimul rând, pentru a căuta o fată dragă sufletului meu, nepoata mea, fata cumnatului meu, drept pentru care cer îngăduinţă de la Dumnezeu, gânduri bune de la voi toţi pentru ca acest suflet să rămână lângă noi. Dumnezeu să vă protejeze pe voi toţi, pe copiii voştri şi, tot El, să ne dea nouă puterea”, a scris unchiul Oanei, Alexandru Grozav, pe Facebook.

Cristian Florin Popescu. Bodyguard la clubul Colectiv, tânărul se află grav rănit la Spitalul SRI. Părinţii săi ar fi decedaţi, astfel că pe Facebook circula un apel pentru găsirea unor rude de-ale acestuia, care să îl ajute.

„Apel umanitar! Prietenul nostru drag Popescu Florin Cristian, fiul asistentei Bibi Iordănescu, este una dintre victimile teribilului incendiu. Din păcate, părinţii au decedat si nu cunoaştem nicio rudă sau un prieten apropriat. Este internat în stare foarte gravă la Spitalul SRI.( Terapie Intensiva). Vă rugăm frumos să ne ajutaţi cu distribuirea acestui mesaj!. Doar dacă suntem mai mulţi mesajul este văzut şi reuşim sa informăm în timp corespunzător familia. Ajutaţi-ne să îl salvăm!”.

Câmpineanul Ciocanelli Silviu, din informaţiile postate pe Facebook rezultă că ar fi relativ bine. Familia a lansat un anunţ umanitar în încercarea disperată de a-l salva pe Silviu

Anunt umanitar!
"Una dintre persoanele arse in incendiul de vineri 30 oct. 2015 din clubul Colectiv din Bucuresti are nevoie de ajutor financiar. Se numeste Silviu Ciocanelli, este student anul II la Facultatea de mecanica din cadrul Politehnicii Bucuresti, un impatimit chitarist, un prieten de nadejde, un OM. Familia are putine mijloace financiare pentru ingrijirile medicale ale acestuia. Acum Silviu se afla internat in Spitalul Militar din Bucuresti. Are arsuri de gradul III pe 30 % din suprafata corpului si plamanii compromisi, de aceea este intubat.

Are nevoie de sustinere materiala pentru tratamente, pampersi... Fratele lui are deschis un cont pentru solidaritate. Orice suma, cat de mica, ar fi un imens ajutor. Va rog sa nu ignorati aceasta postare! Sa fim uniti in fata catastrofelor si sa incercam sa dam o mana de ajutor unui tanar in locul caruia puteam sa fim oricare dintre noi... Dumnezeu sa-i dea forta sa-si recapete sanatatea!

Contul este deschis pe numele fratelui sau, Sabin Ovidiu Ciocanelli, la banca ING.Cont unde puteti dona : RO18INGB5529999901212990.

Beneficiar Sabin Ovidiu Ciocanelli si sa mentioneze la comentariu donatie Silviu ."