Veste rea de la ANM. Iarna 2019 - 2020 ar putea fi cea mai grea din ultimii 30 de ani sau chiar 100 de ani din România.

 

Avertismentul a fost lansat luni chiar de către directorul general al ANM, Elena Mateescu, la deschiderea sesiunii ştiinţifice anuale a Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), cu tema “Extreme meteorologice ale anului 2019”.

 

”Şi cu siguranţă în fiecare perioadă a acestui an, da, discutăm despre scenariul ca iarna aceasta să fie cea mai grea din ultimii 30 de ani sau din ultimii 100 de ani. Nu avem un semnal robust în acest sens, dar o iarnă normală în România aduce perioade de vreme severă.

 

În prezentarea pe care o vom avea o să vă prezentăm zonele cele mai expuse din perspectiva regimului de temperaturi mai scăzut: Moldova, Transilvania, dar şi zona de centru a ţării” - a spus şefa ANM.

 

Întrebată de jurnalişti dacă s-ar prelungi perioada în care iarna va afecta România, inclusiv în lunile martie-aprilie, directorul ANM a răspuns afirmativ.

 

”Am avut aceste semnale, aşa cum în toamnă avem o vară prelungită. În sezonul de tranziţie, în primăvară, nu am exclus în ultimii ani ca să avem manifestări autentice de iarnă, cum a fost martie în acest an sau în aprilie 2017 când, ne amintim, în a doua decadă a lunii aprilie am avut avertizare de cod portocaliu pentru un strat de zăpadă de 25 de centimetri în zona Moldovei, iar în mai puţin de 24 de ore stratul s-a topit, pentru că mercurul în termometre a crescut semnificativ.

 

Iar această alternanţă a perioadelor foarte călduroase, urmate de răciri bruşte cu siguranţă se va putea manifesta şi în următoarele 3 luni, aşa cum s-a manifestat pe tot parcursul anului 2019.” - a spus Elena Mateescu.

 

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro