Câteva sute de elevi ai liceului Andrei Mureşanu din Bistriţa au vrut să prindă un loc la ora de limba chineză. Profesorului Shi Jiaowang, în vârstă de 38 de ani, a venit din China, din Jiangsu, pentru a-i învăţa pe elevii bistriţeni limba sa. Deocamdată, orele vor fi ţinute în limba engleză. Organizarea acestui curs de limba chineză a fost posibil datorită unui parteneriat între autorităţile locale, Asociaţia de Prietenie Româno-Chineză şi Institutul Confucius Cluj, potrivit Ştirile TVR.

De anul acesta au fost introduse patru noi discipline opţionale: „Joc şi mişcare” pentru clasa pregătitoare, clasele I şi a II-a; „Educaţie pentru prevenirea riscului rutier” la clasele I-IV; „Educaţie pentru dezvoltare şi Educaţie pentru drepturile de proprietate intelectuală” pentru liceu.

De anul trecut au mai fost introduse şahul ca disciplină la alegere, care se poate studia în clasa a II-a, a V-a şi a VI-a.

De asemenea, au fost introduse „Istoria jazz-ului” la liceele de muzică şi cursuri de arhitectură. O materie nouă este şi „Educaţia financiară”.

La clasele primare mai sunt ca materii opţionale: Religia, Consiliere şi orientare, Crează-ţi mediul, Educaţie ecologică şi de protecţia mediului, Educaţie europeană, Educaţie financiară, Educaţie pentru sănătate, Educaţie pentru societate, Filosofie pentru copii, Educaţie pentru prevenirea riscului rutier.

La gimnaziu: Cultură civică, Istorie povestită, Lectura şi abilităţile de viaţă, Mituri şi legende greco-romane, Rădăcini latine în cultura şi civilizaţia românească, Educaţie interculturală, plus disciplinele studiate în clasele I-IV.

La liceu: Dezbatere, oratorie şi retorică, Limba neoelenă şi Grecia turistică, Matematica şi ştiinţe în societatea cunoaşterii, Competenţa în mass media, Cultură şi mitologie, Drept internaţional umanitar, Drepturile omului, Educaţie civică, Educaţie pentru democraţie, Instituţiile Uniunii Europene, Istoria evreilor Holocaustul, Istoria minorităţilor naţionale din România, Managementul proiectelor, Istoria comunismului în România, Administrarea calculatoarelor şi reţelelor.