Se reaprinde disputa legată de slujba religioasă din prima zi de şcoală.

Deşi Curtea de apel şi Consiliul pentru Combaterea discriminării au stabilit că slujbele ţinute la începerea cursurilor sunt discriminatorii, ministerul Educaţiei nu a transmis şcolilor ce au de făcut.

Patriarhia invocă respectarea tradiţiei şi insistă că aceste slujbe trebuie ţinute, iar o organizaţie care militează pentru libertatea de conştiinţă ameninţă că va acţiona statul în justiţie.

În multe şcoli publice, anul şcolar începe cu o slujbă religioasă, în prezenţa elevilor şi părinţilor.

Fostă elevă: ”Nimeni nu era atent niciodată la ce se explica la slujba religioasă, toată lumea vorbea, râdea, nu cred că a avut veun efect asupra elevilor vreodată”.

Fostă elevă: ”E plictisitor şi neinteresat, şi atunci să nu se mai facă lucrul ăsta”.

Simona Greavu, directoarea unei şcoli din Sibiu: ”Am moştenit practic asta, la noi în şcoală, la începutul anului şcolar la festivitatea de deschidere, de fiecare dată am avem un moment de binecuvântare”.

La sesizarea unei asociaţii care promovează libertatea de conştiinţă, Consiliul naţional pentru combaterea discriminării a decis încă din 2017 ca slujbele religioase în unităţile publice de învăţământ sunt posibile doar dacă le cer părinţii. Acestea trebuie aprobate şi de Consiliul de administraţie al şcolii, în caz contrar fiind ilegale şi discriminatorii. Asociaţia pretinde că a obţinut şi în instanţă, dar şi de la ministerul educaţiei decizia prin care slujbele sunt ilegale dacă nu respecta toţi aceşti paşi, şi reclama conducerea bisericii că nu respecta legislaţia.

Emil Moise, preşedinte Asociaţia Solidaritatea pentru Libertatea de Conştiinţă: “Este inimaginabil ce se întâmplă, e vorba de milioane de copii, după care un alt demers, dacă Biserica Ortodoxă Romană nu încetează cu aceste atacuri la legalitate şi la respectarea deciziilor instanelor de judecată, vom iniţia procedura de ridicare a statutului, de anulare a statutului de cult recunoscut al bisericii ortodoxe române”.

Inspectorul şcolar general din Braşov, de pildă, nu ştie de deciziile ministerului şi ale instanţei, şi nici procedurile prin care pot fi oficializate slujbele. Considera că şcoala e liberă să aleagă dacă acceptă sau nu slujba religioasă.

Adriana Bucur, inspector şcolar general al judeţului Braşov: ”Eu sunt un om credincios şi consider că e firesc să fie binecuvântată unitatea şcolară, copiii, părinţii, profesorii din unităţile respective. Dacă vrei să fii prezent, eşti prezent, dacă nu, absenţe nu se pun!”

Judith Balint, avocat: ”Atâta timp cât elevii sunt chemaţi la o anumită oră la şcoală şi li se face această slujbă, e ca şi cum ar fi constrânşi să participe. Iar codul penal interzice asta”.

Patriarhia Româna susţine săvârşirea slujbelor religioase în unităţile de învăţământ, la începutul anului şcolar, în baza tradiţiei şcolilor din România, întreruptă doar în timpul regimului comunist.

Totuşi, în ţară sunt şi şcoli cu predare în maghiara sau germana care au decis că slujba religioasă să aibă loc la biserică, separat de activităţile din clase.

SURSA: Stirileprotv.ro