Compania de stat rusă, Gazprom, a început să caute gaze de şist în prin România, după americanii de la Chevron, conform Realitatea. De data aceasta ruşii şi-au ales judeţul Bihor. Explorările pentru gaze de şist în judeţul Bihor ar fi început deja, susţin mai mulţi geologi. Aceştia spun că Gazprom face prospecţiuni seismice şi au încercat să convingă mai multe primării din judeţ să accepte începerea prospecţiunilor. Au reuşit doar în două localităţi: Brusturi şi Burzuc.

În urmă cu două săptămâni, localnicii din Brusturi au avut dispute cu angajaţii Gazprom după ce utilajele au intrat pe terenurile lor fără acordul acestora şi fără avize de mediu.
„Au venit cu utliajele de prospecţiuni. În momentul în care le-am cerut să ne arate o autorizaţie sau acordul Consiliului Local, dânşii ne-au arătat acordul comunei Brusturi, dat de domnul primar, fără o hotărâre de consiliu în prealabil. În data de 3, ei au depus adresa către primărie, domnul primar le-a şi eliberat-o tot pe data de 3“, a declarat un consilier local din comuna Brusturi, judeţul Bihor.

Se pare că ruşii nu vor să rămână în urma celor de la Chevron în extragerea gazelor de şist.