Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) atrage atenţia românilor care au carduri bancare. Există riscul să îţi pierzi banii din cont, dacă nu eşti atent la acest detaliu.

 

Conform experţilor în securitate cibernetică, în ultima perioadă, hackerii au lansat mai multe atacuri cibernetice asupra băncilor din România.

 

Atacatorii folosesc metoda phishing, prin care se folosesc de identitatea vizuală a site-urilor oficiale ale instituţiilor bancare, inducând în eroare clienţii, care ajung să ofere pe acele site-uri date bancare sau personale. Cu acele date, hackerii pot intra in conturile victimelor şi le pot fura toţi banii.

 

„Prietenii de la ProDefence ne-au oferit în weekend câteva mostre de atacuri de tip #phishing, care vizau clienţii unor bănci din România, precum BCR sau CEC Bank. Atacatorii se folosesc de identitatea vizuală a băncilor, copiind elementele de brand pentru a crea pagini de phishing, de obicei pe site-uri compromise, pe care ulterior le folosesc în astfel de email-uri-capcană, create pentru a determina potenţiala victimă să-şi introducă datele bancare. Motivele utilizate frecvent de infractorii cibernetici pentru a convinge utilizatorii să-şi introducă datele fac referire de obicei la necesitatea actualizării acestor date, ori verificarea lor suplimentară. Reţineţi faptul că banca nu va face astfel de solicitări pe mail şi recomandăm să-i contactaţi telefonic, atunci când aveţi suspiciuni”, arată CERT-RO.

 

Cum să nu rămâi fără bani în cont

Deşi toate băncile din ţară folosesc sisteme avansate de securitate, nimeni şi nimic nu îţi poate proteja portofelul virtual, dacă nu păstrezi confidenţialitatea datelor tale personale şi bancare.

 

De exemplu, CNP-ul tău, datele inscripţionate pe card sau PIN-ul, sunt elemente pe care doar tu, ca posesor al cardului bancar, trebuie să le cunoşti.

 

Nicio altă persoană nu trebuie să intre în posesia acestor date, cu atât mai puţin hackerii.

 

Desigur că nu vei oferi aceste date dacă cineva ţi le va cere în mod direct, dar hackerii nu sunt atât de naivi. Vor fura identitatea unei instituţii oficiale, de exemplu, a unei bănci, şi îţi vor solicita să introduci acolo aceste date.

 

Din acest motiv, trebuie să ştii că băncile nu cer clienţilor astfel de acţiuni. La fel de important este să nu deschizi link-uri din surse necunoscute şi să fii atent atunci când efectueză plăţi online, să ai grijă ca site-ul să fie securizat şi să fie site-ul oficial al companiei de la care vrei să faci cumpărăturile respective.

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro