Premierul demis Florin Cîţu a anunţat, joi, după şedinţa de Guvern, că certificatul verde ar putea fi introdus peste tot în România, inclusiv în magazine şi supermarketuri.

 

Astfel, accesul in magazine s-ar putea face doar pe baza certificatului verde, a unui test negativ sau cu dovada trecerii prin boală.

 

Cîţu susţine că nu este vorba despre o restricţionare, ci doar o ... ”triere”.

 

”Asta nu e o restricţionare, este doar o triere. Nu este o restricţionare. Dacă te vaccinezi, dacă ai trecut prin boală, dacă eşti testat.. Deci sunt 3 variante, simple. Şi când mergeţi la doctor, să ştiţi, trebuie să te testezi pe proprii bani, dacă vrei să mergi la spital. Aş merge pe ideea de a folosi certificatul verde şi în magazine, da.” - a spus premierul demis Florin Cîţu.

 

El a susţinut că, deşi Guvernul pe care îl conduce este unul cu puteri limitate, pentru că a fost demis în Parlament, şi nu poate da ordonanţe de urgenţă, aceste noi restricţii ar putea fi impuse printr-un proiect de lege în Parlament.

 

Cîţu a fost întrebat dacă se are în vedere caranatinarea Bucureştiului, având în vedere rata foarte ridicată a cazurilor de infectare cu Covid-19. El a declarat că, în acest moment, nu s-a luat în calcul acest lucru şi a subliniat că autorităţile au în vedere alte măsuri pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

 

El a precizat că a avut o discuţie cu ministrul interimar al Sănătăţii în vederea impunerii certificatului verde în orice activitate economică.

 

“Nu, în acest moment. Nu luăm această măsură. Aţi văzut că şi anul trecut a fost această discuţie despre carantinarea Bucureştiului şi nu a funcţionat, dar ne uităm la alte măsuri care să împiedice răspândirea virusului. Un lucru pe care l-am discutat cu domnul ministru al Sănătăţii a fost acela de a impune sau de a cere certificatul verde pentru toate activităţile pe care le avem în România, la orice activitate unde intrăm în contact cu persoanele, să avem acest certificat verde, activităţi economice. Şi dacă dorim în continuare să avem economia deschisă, cred că este o măsură care ar ajuta foarte mult. Nu am discutat, încă, despre a reduce numărul orelor de funcţionare în weekend, acest lucru nu s-a discutat, dar ne uităm la toate măsurile. Eu spun că a avea certificatul verde pentru orice activitate economică este un pas important şi ne gândim la acest lucru”, a declarat Florin Cîţu, joi, după şedinţa de Guvern.

 

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro