Primăria Arad nu mai are bani pentru a achita facturile la gazul consumat pentru producerea agentului termic livrat populaţiei, care se ridică, în medie, la un milion de lei pe zi, iar gazul mai este asigurat pentru zece zile, în timp ce mulţi localnici se plâng că în locuinţe este la fel de frig ca înainte de 1989.

 

Primarul municipiului Arad, Călin Bibarţ, a declarat, marţi, că furnizorul de gaz cere în continuare plata facturilor în avans, însă municipalitatea încasează puţin bani din taxe şi impozite în această perioadă şi nu are lichidităţi.

 

„În momentul de faţă avem gazul asigurat vreo zece zile. Problema este aceeaşi: pe lângă faptul că noi deja suntem cu plăţi în avans din cauza preţului foarte mare, am trecut de luna martie-aprilie cu subvenţiile, nu mai avem nici încasări, pentru că suntem la început de an şi populaţia nu a luat cu asalt casieriile Primăriei să plătească taxele şi impozitele. Nu avem lichidităţi pentru a putea plăti, acesta este riscul cel mai mare pe care îl au şi alte primării din ţară”, a declarat primarul Călin Bibarţ.

 

El a adăugat că „aşteaptă un semnal din Capitală”, precizând că municipalitatea a plătit în acest sezon rece, în medie, un milion de lei pe zi pentru a asigura încălzirea locuinţelor, adică în jur de 30 de milioane de lei pe lună. În zilele geroase, încălzirea a costat municipalitatea chiar şi două milioane de lei pe zi.

 

„Este imposibil de susţinut financiar de o administraţie locală pe termen lung”, a spus primarul.

 

„Este la fel ca înainte de 1989. Stăm la flacăra aragazului”

Pe de altă parte, în ultimele două luni mulţi arădeni ale căror locuinţe sunt racordate la sistemul centralizat de furnizare a agentului termic s-au plâns că au avut cele mai mici temperaturi în case din ultimii 30 de ani.

 

„Este la fel ca înainte de 1989, avem şi 15 grade când este frig. Facem mucegai pe pereţi şi suntem nevoiţi să stăm la flacăra aragazului, pentru că abia simţi caloriferele dezmorţite dacă le atingi. Am sesizat asociaţia de proprietari a blocului şi ni s-a transmis că la fel este în tot oraşul şi că totul ţine de primărie”, a declarat, pentru AGERPRES, Mariana Chiş, care locuieşte în cel mai mare cartier de blocuri din oraş - Micălaca.

 

Preşedintele Uniunii Locale a Asociaţiilor Locative Arad, Dorina Lupşe, a declarat, pentru AGERPRES, că a primit numeroase sesizări de la administratori de blocuri care au măsurat temperatura apei din reţeaua de încălzire, care este sub parametrii contractaţi.

 

„Mulţi administratori au verificat contoarele, care înregistrează şi temperatura apei, iar la intrarea în bloc au constatat că apa are 38 - 41 de grade, faţă de 55 - 65 de grade, cât ar trebui să fie temperatura. În condiţiile astea, la ultimele etaje apa ajunge şi mai rece, iar caloriferele nu încălzesc suficient locuinţele. Este o situaţie foarte neplăcută, iar noi am sesizat deja Prefectura”, a spus Dorina Lupşe.

 

În oraşul Arad, agentul termic este asigurat de CET Hidrocarburi, care mai are aproximativ 25.000 de clienţi casnici, cu circa 10.000 mai puţini decât în urmă cu zece ani, după ce mulţi s-au debranşat şi au optat pentru centrale de apartament pe gaz.

 

 

 

Sursa: www.digi24.ro