Peste 70 la sută dintre elevi şi părinţi consideră că profesorii dau prea multe teme pentru acasă, care sunt obositoare şi duc la nelinişte, îngrijorare şi stres, arată un studiu online realizat de Ministerul Educaţiei Naţionale. Conform acestuia, temele sunt în general considerate utile, însă sunt repetitive, monotone şi dificile, aproape 80% dintre părinţi afirmând că elevii au nevoie de sprijin în rezolvarea lor.
Potrivit unui studiu realizat de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei, temele pentru acasă sunt în general considerate utile, dar repetitive, monotone şi dificile. Studiul arată că profesorii se centrează pe explicarea sarcinilor şi pe feedback-ul frontal, în timp ce elevii şi părinţii preferă temele diferenţiate, pe care să le poată rezolva creativ şi, eventual, în echipă. În acelaşi timp, mai mult de jumătate dintre profesori au declarat că nu dau teme pentru vacanţă.
Astfel, 75-80 la sută dintre elevii şi părinţii participanţi consideră că temele sunt, de multe ori, prea obositoare şi prea multe şi că ocupă mare parte din timpul liber. De asemenea, ele duc la nelinişte, îngrijorare şi stres, afirmaţie susţinută de 70,7 la sută dintre părinţi şi 67,8 la sută dintre elevi, în special cei de liceu şi gimnaziu. În acelaşi timp, aproape 81 la sută dintre părinţi au susţinut că elevii au nevoie de sprijin în rezolvarea temelor.
În ceea ce priveşte adoptarea unui act normativ care să reglementeze rolul temelor pentru acasă şi timpul necesar realizării acestora, o parte dintre profesori consideră necesar acest lucru, pentru a se evita excesele legate de volumul temelor şi gradul de dificultate, în timp ce alţi profesori sunt de părere că această problemă poate fi gestionată de cadrele didactice, în funcţie de particularităţile fiecărei clase, reglementarea acestei problematici fiind văzută drept o constrângere a libertăţii de acţiune a profesorilor.
De asemenea, fetele şi băieţii se raportează diferit la teme, astfel că ponderea elevilor care susţin efectele pozitive ale temelor este mai mare în rândul fetelor, comparativ cu băieţii.
Respondenţii studiului au susţinut acordarea unei atenţii speciale nu doar tehnicilor de învăţare independentă, ci şi tehnicilor de lucru în echipă, care contribuie la exersarea competenţelor de comunicare, negociere şi management al timpului.
Printre propuneri se numără şi alternarea temelor clasice, tradiţionale, cu cele practice, legate de viaţa reală, precum diverse proiecte sau machete, diferenţierea între teme zilnice şi teme cu termen mai lung de realizare (săptămânal, bilunar, lunar, semestrial) pentru formarea sau dezvoltarea abilităţilor şi competenţelor elevilor legate de managementul timpului şi a responsabilităţii, utilizarea unor instrumente pentru monitorizarea temelor zilnice şi săptămânale la nivelul clasei, care să sprijine cadrele didactice în stabilirea realistă a temelor, precum un caiet, jurnalul sau un grafic al clasei, disponibil pentru toţi profesorii care predau la clasa respectivă.
Consultarea publică a fost realizată online de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei în perioada 7 - 20 noiembrie şi a vizat rolul temelor pentru acasă. La studiu au participat 70.952 de actori din învăţământul preuniversitar, dintre care 27.383 părinţi (84 la sută fiind mame), 32.786 de elevi şi 10.783 de cadre didactice din toate judeţele ţării.
Peste 70 la sută dintre elevi şi părinţi consideră că temele pentru acasă sunt prea multe, prea obositoare şi duc la nelinişte, îngrijorare şi stres
14 decembrie 2017

Din aceeaşi categorie:
Ultima ora : Petitia impotriva inchiderii pietelor agroalimentare de catre Guvernul Orban initiata de PSD a avut succes ! Parlamentul a votat legea de mentinere a acestor piete !
(10 noiembrie 2020)
435 vizualizări
Cod galben şi cod portocaliu de inundaţii pentru mai multe bazine hidrografice din ţară
(2 iulie 2017)
97 vizualizări
Cod portocaliu de caniculă. Ce recomandă medicii!
(19 iulie 2015)
52 vizualizări
Ponta: România are politici macroeconomice solide
(24 aprilie 2015)
292 vizualizări
Caz de hepatită acută la copii, de origine necunoscută, confirmat în România, la o fetiţă de cinci ani / Cel puţin 169 de cazuri raportate până acum, în 12 ţări / Cel puţin un copil a murit şi 17 au necesitat transplant de ficat
(26 aprilie 2022)
105 vizualizări
Aproape 1.000 de copii au fost abandonaţi în spitale în 2014
(19 decembrie 2014)
1315 vizualizări
Ambasada României la Chişinău împotriva Marşului Unirii de la Bucureşti VIDEO
(22 octombrie 2013 - Cristina IANCU)
262 vizualizări
IGSU începe primele teste ale sistemului de avertizare RO-ALERT/ Ce MESAJ vor primi românii
(23 decembrie 2017)
50 vizualizări
Cum te poate lăsa medicul de familie fără permisul de conducere
(9 ianuarie 2016)
119 vizualizări
388 noi cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19, in Romania
(30 iunie 2020)
116 vizualizări
Ministerul Educaţiei introduce patru noi discipline opţionale în şcoli
(4 mai 2015)
278 vizualizări
Regele Mihai şi Regina Ana împlinesc 68 de ani de căsătorie
(10 iunie 2016)
480 vizualizări
Inspectoratele şcolare ar putea fi desfiinţate
(12 februarie 2016)
140 vizualizări
ISU Dobrogea, dotat cu două motociclete SMURD pentru intervenţii de urgenţă
(21 august 2017)
336 vizualizări
Cardul de sănătate este din nou blocat
(1 noiembrie 2016)
427 vizualizări
Câţi locuitori are România, în 2022. Primele concluzii ale şefului INS, după recensământ
(10 august 2022)
78 vizualizări
De ce este Ziua Copilului la 1 iunie
(1 iunie 2014)
100 vizualizări

Oamenii de stiinta germani au descoperit cea mai veche branza din lume. E

Jocurile de noroc arată la fel în întreaga lume, însă dacă te uiți pe hartă, ai
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole