După şedinţa de Guvern ce a avut loc miercuri, 19 ianuarie, ministrul Energiei Virgil Popescu a anunţat că furnizorii care au emis eronat facturi, prin neaplicarea mecanismelor de plafonare şi compensare, sunt obligaţi să le recalculeze în termen de 15 zile, iar în această perioadă se suspendă şi o eventuală plată a acestora.

 

„Pentru a întâmpina eventuale abuzuri, pe perioada ordonanţei de plafonare şi compensare sunt interzise practic debranşările, de la data publicării în Monitorul Oficial”, a spus ministrul Virgil Popescu, relatează news.ro.

 

De asemenea, ministrul a mai declarat că aşteaptă un raport din partea ANRE şi ANPC, cu privire la numărul de facturi emise eronat, precizând că „toată lumea vorbeşte de un milion, două milioane.”

 

Virgil Popescu: „O factură care nu are elemente că este plafonată şi compensată, evident că nu are aplicate mecanismele de compensare”

Mai mult, ministrul Energiei a precizat că pe perioada aplicării acestei legi, toţi consumatorii casnici, nu doar cei vulnerabili, vor beneficia de interzicerea debranşării.

 

”Eu sper ca toată lumea să fie de bună credinţă şi să nu abuzeze de acest lucru”, a mai precizat Virgil Popescu.

 

Totodată, oficialul a precizat că perioada de aplicare a legii este până în 30 iunie, anunţând, de asemenea, procedura prin care clienţii îşi pot recupera banii în cazul facturilor calculatate greşit de furnizorii de energie.

 

„Există o procedură specială pentru aceste diferenţe între client şi furnizor, procedură stabilită de ANRE. Dacă diferenţa de sumă este mai mare de 100 de lei, atunci la cererea clientului, în termen de 5 zile, furnizorul are obligaţia de a efectua plata. Dacă diferenţa e mai mică de 100 de lei atunci se recuperează din factura următoare”, a explicat ministrul Virgil Popescu.

 

Reamintim că după cele 94 de controale ale ANPC la companii furnizoare de energie electrică şi gaze, comisarii au aplicat amenzi de 645.000 de lei şi măsuri de recalculare a tuturor facturilor care nu respectă prevederile legii. Comandamentul pentru Energie (structură special creată de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), îşi va continua verificările până pe data de 31 martie 2022.

 

 

 

 

Sursa: www.zin.ro