Despre faptul că tot mai mulţi urşi îşi fac apariţia în zone populate de oameni, ministrul mediului Tanczos Barna a explicat, marţi seara, la Digi24, că în ultimii ani nu s-a făcut absolut nimic pentru protejarea habitatului precum şi pentru crearea unui echilibru în privinţa creşterii alarmante a numărului de urşi.

 

Recentele imagini cu urşi care invadează pârtiile de schi din Predeal arată „pericolul” la care oamenii sunt expuşi, ministrul apreciind că relocarea animalelor nu ar însemna decât „mutarea pericolului”.

 

Barna mai arată că în rapoartele din anii trecuţi România figura cu 6000 de urşi, cea mai mare şi mai bună populaţie de urşi din Uniunea Europeană, în condiţiile în care un cetăţean obişnuit reuşea să întâlnească animalul poate o dată în viaţă. „Nu ne dăm seama, dar chiar nu se întâmpla să fie întâlniţi urşii în libertate, deşi aveam o populaţie mare de urşi. Iar acum, ce se întâmplă, nu trece niciun an în care să nu vedem imagini cu urşi care ies din habitat şi vin să se plimbe în spaţiile oamenilor”, a comentat ministrul, adăugând că numărul urşilor a crescut peste măsură şi că o soluţie trebuie adoptată pentru revenirea la un echilibru natural.

 

Ministrul a mai spus că şi pesta porcină face ravagii printre porcii mistreţi, care mor şi asigură hrană din belşug pentru urşi. „Avem o cantitate mare de leşuri şi vedem că urşii trăiesc bine, populaţia lor creşte, nu mai stau nici în hibernare cum ştiam noi că stau peste iarnă. E nevoie de reinstituirea echilibrului natural”, a repetat Tanczos Barna, dezvăluind că o soluţie pe care şi-a asumat-o a fost aceea de a-i reuni pe vânători cu administratorii habitatelor naturale/ fondurilor cinegetice.

 

„Noi am făcut o mutare. Am mutat Direcţia de Vânătoare alături de cei care administrează habitatele naturale. Până acum erau adversari . Ei trebuie să fie în acelaşi loc (…) Eu sunt convins că tot ce inseamnă habitat şi fond cinegetic trebuie gândit şi gestionat în aşa fel încât să nu mai existe riscul ca oamenii să se întâlnească cu urşii (…)”, a spus ministrul Barna.

 

O altă soluţie o reprezintă restabilirea liniştii în habitatul animalelor. „Habitatul natural al animalelor sălbatice trebuie lasat cât mai intact. Nu putem interzice turismul sau culesul fructelor de pădure, dar trebuie să încetăm să mai facem excursii cu 20 de atv-uri exact în zonele în care animalele trebuie să stea în linişte. Sunt sporturi motorizate care chiar deranjează habitatul animalelor”, a punctat Tanczos Barna.

 

 

 

 

 

Sursa: www.g4media.ro