Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a făcut un anunţ de ultim moment! Intervenţiile chirurgicale se suspendă pentru 30 de zile. Sunt câteva excepţii. Ce trebuie să ştie milioanele de români despre măsura luată de secretarul de stat în MAI.

 

Raed Arafat anunţă noi măsuri. Internările şi operaţiile, suspendate

Raed Arafat a anunţat luni seară, 4 octombrie, la finalul şedinţei de Guvern, că unităţile sanitare publice din ţară vor suspenda, pentru 30 de zile, internările şi intervenţiile chirurgicale care nu reprezintă urgenţe, din cauza exploziei de noi cazuri de Covid-19.

 

 „Cifrele continuă să crească, aproape avem o cifra dublă faţă de lunea trecută. Nu vedem încă o tendinţa de plafonare sau de scădere. Din acest motiv, după discuţii cu cei de la Ministerul Sănătăţii, suntem nevoiţi să emitem un ordin pe 30 de zile care prevede că managerii unităţilor sanitare publice cu paturi dispun măsuri pentru suspendarea internărilor pentru intervenţii chirurgicale şi pentru alte tratamente şi investigaţii care nu reprezintă urgenţă şi care pot fi reprogramate”, a spus Raed Arafat, luni seară, după şedinţa de Guvern.

 

Excepţiile dezvăluite de şeful DSU

Şeful DSU a ţinut să precizeze că această măsură nu vizează urgenţele, femeile gravide sau anumiţi bolnavi. Este vorba despre pacienţii cu afecţiuni oncologice cronice sau care necesită proceduri de dializă.

 

„Prevederile nu se aplică urgenţelor, femeilor însărcinate care necesită controale obligatorii, pacienţilor cu afecţiuni oncologice cronice sau care necesită proceduri de dializă”, a adăugat Arafat.

 

Secretarul de stat în MAI vine cu explicaţii

Potrivit secretarului de stat în MAI, măsurile sunt aplicabile pe baza analizei medicului curant de specialitate. Raed Arafat a menţionat că medicul respectiv va argumenta în foaia de observaţie care este motivul medical ce impune necesitatea internării pacienţilor în spital.

 

„Adică, fiecare caz este analizat de medicul care tratează cazul respectiv şi decide dacă poate fi reprogramat, poate fi amânat sau dacă trebuie neapărat să fie tratat în această perioadă în unitatea respectivă”, a precizat şeful DSU.

 

Sunt vizate toate spitalele de pe teritoriul României

Măsura anunţată de Arafat în această seară (n.r. – luni, 4 octombrie) se aplică în toate spitalele de pe teritoriul României.

 

”Situaţia este pentru a gestiona o situaţie de urgenţă, de dezastru, în care avem resurse mai limitate faţă de necesar.” a anunţat Raed Arafat.

 

Secretarul de stat în MAI a adăugat că soluţia nu este nouă, ci ”s-a aplicat în foarte multe ţări unde au fost probleme serioase şi care au intrat în valuri grave, cum este acesta prin care trecem în acest moment”.

 

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro