Specialiştii explică de ce a crescut procentul de infectare în rândul persoanelor vaccinate. Reprezentanţii Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva covid-19 au răspuns acestei întrebări.

 

De ce persoanele vaccinate se infectează cu covid-19 tot mai mult

Multă lume se întreabă de ce a crescut procentul de infectare cu covid-19 în rândul celor vaccinaţi. Ei bine, specialiştii spun că vaccinurile sunt în continuare eficiente, iar acest lucru este normal să se întâmple.

 

”Pe măsură ce numărul persoanelor vaccinate creşte, este firesc ca din totalul cazurilor confirmate, un procent semnificativ să fie din rândul acestei categorii.

 

Raportat la populaţia expusă, procentul celor pozitivi din rândul populaţiei vaccinate este semnificativ mai scăzut, comparativ cu cei nevaccinaţi”, anunţă CNCAV.

 

Ei spun că doar 15% din cazurile de infectare cu tulpina Delta au fost înregistrate la persoanele vaccinate cu o schemă completă şi 4% fac parte din persoanele sub 50 de ani.

 

Ce spun specialiştii CNCAV

”Explicaţii pe marginea unei situaţii ipotetice. Pe fondul unei acoperiri vaccinale de 80%, în rândul grupei de vârstă 50-55 de ani, din 100 de oameni, 80 sunt vaccinaţi şi 20 sunt nevaccinaţi.

 

Câte 8 din fiecare categorie sunt spitalizaţi, ceea ce ar indica faptul că din numărul celor pozitivi, 50% sunt vaccinaţi şi 50% sunt nevaccinaţi.

 

Pentru o comparaţie corectă, rata de incidenţă trebuie calculată pentru fiecare categorie în parte (vaccinaţi/nevaccinaţi), astfel: 8 persoane spitalizate, din 80 de persoane vaccinate cu schemă completă, reprezintă un procent de 10%; 8 persoane spitalizate, din 20 de persoane nevaccinate, reprezintă 40% din totalul acestora.

 

Important!: Chiar şi în această situaţie ipotetică, vaccinarea ar reduce de 4 ori riscul de spitalizare”, este concluzia celor de la CNCAV.

 

Până pe 19 iulie, în Uniunea Europeană se vaccinaseră 57% din oameni cu prima doză şi 44% din oameni cu a doua doză.

 

Eficienţa vaccinării rămâne de 90% împotriva spitalizării, chiar şi în cazul infectării cu tulpina Delta, dacă persoana în cauza are ambele doze de vaccin făcute.

 

 

Sursa: www.playtech.ro