Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a declarat, duminică, la emisiunea "În faţa ta", că strategia este de a creşte numărul persoanelor vaccinate, nu de a administra o a treia doză celor care s-au imunizat deja cu schema completă. El a făcut această afirmaţie în contextul în care Pfizer va cere autorizarea pentru a treia doză de vaccin anti-Covid în scopul de a creşte imunitatea faţă de noile variante de virus.

 

"Faptul că se depun datele ştiinţifice care atestă siguranţa şi eficacitatea unei a treia doze administrate de Pfizer la şase luni este un aspect. Dar asta nu înseamnă că această măsură trebuie să fie adoptată ca politică de vaccinare.

 

O astfel de măsură se adoptă atunci când datele de zi cu zi îţi arată o scădere importantă a eficienţei vaccinărilor, dar nu este cazul acum pentru niciuna din variantele virale. Chiar dacă numărul de cazuri este în creştere, afectează persoanele nevaccinate.

 

Această a treia doză este în perspectiva variantelor virale în care se observă o scădere a activităţii neutralizante a anticorpilor.

 

Dacă ne e teamă de variante virale trebuie să creştem numărul de persoane vaccinate, nu să administrăm o a treia doză celor deja vaccinaţi cu schemă completă.

 

Este important să accelerăm în mod echitabil campaniile la nivelul tuturor ţărilor, aşa reducem selectarea noilor variante.

 

Strategia acum e să creştem numărul celor care se vaccinează cu schemă completă, doar aşa vom avea un control bun pe pandemie. Aşa reducem presiunea pe spitale şi numărul de decese.

 

Datele de eficienţă care sunt acum arată cât se poate de bine, avem deja experienţa ţărilor cu rată crescută de acoperire vaccinală. Majoritatea ţărilor pledează pentru aceeaşi abordare de creştere a numărului de vaccinaţi în loc de a-i vaccina pe cei deja vaccinaţi cu schema completă", a declarat Valeriu Gheorghiţă.

 

Companiile Pfizer-BioNTech vor cere în următoarea perioadă autorizarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID. Solicitarea va fi făcută în primul rând către autorităţile din Statele Unite şi Europa şi urmăreşte să ofere o protecţie sporită persoanelor care au primit deja primele două doze.

 

Potrivit companiei, o a treia doză de vaccin, administrată la şase luni de la cea de-a doua, sporeşte imunitatea împotriva noilor variante de SARS-CoV-2, inclusiv Delta.

 

 

 

Sursa: www.digi24.ro