"Coaliţia pentru Familie" a adunat până în prezent 825.000 de semnături în favoarea proiectului de lege pentru revizuirea Constituţiei în sensul definirii căsătoriei ca fiind uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, preşedintele comitetului de iniţiativă, Mihai Gheorghiu.
"Până la ora actuală am strâns 825.000 de semnături, prin eforturile tuturor voluntarilor care s-au implicat în această acţiune. (...) Au fost înfiinţate 40 de comitete judeţene care practic organizează, coordonează această strângere de semnături, ceea ce înseamnă că, deja, Coaliţia pentru Familie are o reprezentare locală puternică, alcătuită din oameni dedicaţi acestei cauze. Sub coordonarea acestor comitete se vor afla până la sfârşitul celor şase luni prescrise de lege peste 80.000 de voluntari, care vor continua să strângă aceste semnături", a precizat Mihai Gheorghiu, care este şi director general adjunct la Muzeul Ţăranului Român şi a fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe.
El a subliniat că se doreşte strângerea unui număr de semnături mai mare decât cel prevăzut de lege pentru ca aceste semnături să devină "un semnal, o mărturisire, o atenţionare a tuturor factorilor politici şi guvernamentali" privitoare la importanţa subiectului şi necesitatea de a proteja familia prin înscrierea definiţiei căsătoriei în articolul 48 alineat 1 din Constituţia României.
"Avem o definiţie a căsătoriei în Codul Civil, care este făcută în aceşti termeni — uniunea dintre un bărbat şi o femeie — şi avem definiţia actuală, constituţională, în care se vorbeşte în termeni generici de soţi. Practic, dorim armonizarea celor două definiţii, prin înscrierea definiţiei din Codul Civil, art. 258, în Constituţia României. Nu producem nicio schimbare în termeni de drept, nu promovăm drepturi noi, nu interzicem drepturi deja câştigate ale nimănui. E o chestiune de ridicare la rang constituţional, de protecţie prin această revizuire a Constituţiei, a definiţiei căsătoriei", a explicat el.
De asemenea, Liana Georgescu Stanciu, om de radio şi televiziune, care conduce Asociaţia 'Părinţi pentru ora de Religie', a atras atenţia asupra faptului că, "în ultima vreme, se vorbeşte din ce în ce mai puţin despre familie şi din ce în ce mai mult despre cuplu".
"Cel mai important lucru pe care l-am primit de la Dumnezeu este, fără îndoială, familia mea. E refugiul meu şi locul în care mă regăsesc 100%", a adăugat ea.
Prof. Cornel Boingeanu, care a declarat că reprezintă comunitatea bisericilor baptiste din sud-estul României, dar că vorbeşte şi în calitate de "fiu, tată şi bunic", a subliniat că îşi doreşte ca familia să fie definită în mod corect în legea fundamentală a ţării.
"Credem că pentru societatea românească, ca pentru orice altă societate, familia este o instituţie sacră. Vrem ca familia să fie trecută în termenii aceştia, prevăzuţi şi în Codul Civil, ca fiind în Constituţia ţării noastre un reper absolut. O societate care nu e fundamentată pe repere absolute e o societate care se clatină", a spus el.
Tenorul Vlad Miriţă a declarat că familia este esenţială, "un izvor pe care nu putem să îl schimbăm, să îl reorientăm, să îl multicolorăm".
"M-am alăturat acestui demers, cumva firesc. Sunt un tradiţionalist prin definiţie, am crescut într-o familie firească, românească. Consider că am crescut bine aşa. Am călătorit foarte mult în ultimii ani, în toată părţile lumii şi cu precădere în Occident, am observat ţările care sunt cu câţiva paşi înaintea noastră, având în vedere acest tip de demers. Am observat că tinerii din acele ţări nu sunt — după părerea mea şi a celor care gândesc ca mine — nu sunt deloc bine orientaţi. Consider că familia tradiţională, aşa cum o văd şi cum o cunoaştem şi în care am crescut cei mai mulţi dintre noi, este climatul cel mai firesc şi cel mai potrivit pentru dezvoltarea unui copil", a spus el.
Proiectul de lege propus revizuieşte articolul 48, alineat 1 din Constituţia României astfel: 'Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor'. Proiectul de lege, expunerea de motive şi avizul Consiliului Legislativ au fost publicate în Monitorul Oficial, pe data de 25 noiembrie 2015.
Comitetul de iniţiativă este format din 16 membri şi este multiconfesional: ortodocşi, catolici, greco-catolici, baptişti şi penticostali.
Din Coaliţia pentru Familie fac parte 23 de asociaţii şi ONG-uri, precum Asociaţia 'Părinţi pentru ora de Religie', Asociaţia 'Alianţa Familiilor din România', Asociaţia Familiilor Catolice din România 'Vladimir Ghika', Asociaţia PRO VITA — filiala Bucureşti, Asociaţia 'Familia Tradiţională' etc.
În paralel cu acţiunea de revizuire a Constituţiei, Coaliţia pentru Familie doreşte şi elaborarea unui set de politici publice privind familia, care să vizeze crearea unui Secretariat de Stat pentru Familii în cadrul Ministerului Muncii, crearea unui Institut pentru Politici Familiale, realizarea unui sondaj anual privind starea familiei româneşti, întocmirea şi monitorizarea unui plan de redresare demografică a natalităţii.
Potrivit datelor furnizate de Coaliţia pentru Familie, dintre ţările europene 13 permit căsătoria între persoane de acelaşi sex, dintre care 12 prin lege, iar una prin Constituţie (Irlanda). Celelalte ţări recunosc doar căsătoria bărbat-femeie, dintre care 16 o protejează prin Constituţie. De asemenea, în ultimii patru ani, în Europa, au avut loc cinci referendumuri naţionale pe tema căsătoriei şi a familiei.
AGERPRES