Mâncăm fructe bolnave de cancer şi legume cu viroze! Asta e concluzia cercetătorilor din domeniul agricol şi al alimentaţiei, scrie ziarulring.ro.

Cercetătorii atrag atenţia că multe dintre legumele şi fructele de pe piaţă sunt bolnave de bacterioze, cancere şi viroze care afectează sănătatea oamenilor. Fenomenul a apărut din cauza importurilor masive de seminţe în urma reducerii drastice a suprafeţelor institutelor de cercetări agricole.

Microplasmoze, cancer bacterian, viroze şi bacterioze sunt doar câteva dintre bolile plantelor introduse în România în ultimii ani, odată cu importurile de seminţe şi hibrizi. Semnalul de alarmă a fost tras chiar de parlamentarii români, care vor să stopeze, printr-o modificare legislativă, retrocedările suprafeţelor ce aparţin unităţilor de cercetare agricolă. „În 1990, noi am avut 160.000 de hectare şi acum avem sub 30.000 de hectare. Consecinţa este că nu mai putem produce seminţe româneşti şi atunci se aduc din import. Pe de o parte, este pericolul introducerii unor boli care nu au fost la noi sau combaterea lor necesită tratamente mai scumpe, iar pe de altă parte, soiurile care se introduc în ţară nu întotdeauna sunt potrivite pentru condiţiile noastre. La cartofi a apărut o bacterioză care le înnegreşte conţinutul. Bacterioza la cartofi a fost introdusă recent din străinătate pentru că s-au importat cartofi de sămânţă infectaţi“, a declarat prof. dr. Gheorghe Sin, preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gh. Ionescu-Siseşti“.

Profesorul Gheorghe Sin atrage atenţia că viile şi pomii fructiferi au început să fie afectaţi de cancerul bacterian, care pune în pericol şi sănătatea oamenilor. "Virozele se regăsesc aproape la toate culturile. Apar diverse pete pe frunze, frunzele se încreţesc, apar deformaţii şi decolorări la frunze care afectează creşterea plantelor şi, sigur, formarea seminţelor, a fructelor şi a legumelor. Ies legume şi fructe bolnave. Apar mici, zbârcite, deformate, nu se mai dezvoltă. În afara faptului că provoacă pagube importante agriculturii româneşti, există şi riscuri pentru sănătatea oamenilor atunci când consumă astfel de legume şi fructe“, a mai precizat acesta.

Cercetătorii agricoli susţin că mai sunt foarte puţine legume cu adevărat româneşti, pentru că seminţele şi răsadurile se aduc din afara ţării. „Restrângerea suprafeţelor institutelor de cercetare agricolă a limitat producerea seminţelor din soiurile şi hibrizii româneşti. În ultimii ani, cultivatorii cer soiuri autohtone, dar nu le mai putem satisface cererile. La piaţă, foarte mulţi spun că vând roşii româneşti, dar nu sunt. Sunt aduse din alte ţări şi când le tai parcă sunt umplute cu apă şi nu au niciun gust. Şi chiar dacă sunt cultivate aici, nu provin din răsaduri româneşti“, a mai afirmat prof. dr. Gheorghe Sin.

Sursa: ziarulring.ro