După cele mai importante sărbători de iarnă, comercianţii au făcut deja bilanţul. În luna decembrie au vândut alimente de un miliard de euro. Pentru Sărbători, românii au cumpărat peste şapte milioane de cozonaci, 50 de milioane de litri de vin şi 150 de milioane de ouă. Şi asta nu e tot.

De Crăciun şi de revelion, românii şi-au umplut cât au putut coşul cu alimente. Fermierii au anticipat intenţia oamenilor aşa că numai în luna decembrie au tăiat un milion şi jumătate de porci, ceea ce înseamnă cam o treime din totalul sacrificărilor din 2013.

Iar carnea s-a cumpărat, deşi preţul ei a fost cu 30% mai mare decât cel de anul trecut. Şi băuturile alcoolice s-au vândut bine.

Gustările tradiţionale merg întotdeauna cu un vin bun aşa că vânzările au fost pe măsură. Românii au consumat 50 de milioane de litri de vin în decembrie, dublu faţă de o lună obişnuită.

Pentru cozonaci, prăjituri şi salate, s-au cumpărat 150 de milioane de ouă, cu un sfert mai mult decât într-o lună obişnuită. O parte dintre ouă au fost însă folosite în cofetării şi în fabricile de dulciuri care au vândut cozonaci atât în ţară cât şi în străinătate mai bine ca niciodată. Pentru tradiţionalul desert, producătorii au încasat aproape 10 milioane de euro.

De sărbători au fost cumpăraţi peste 7 milioane de cozonaci, cu patru procente mai mult faţă de anul trecut.

În medie, 600 de lei au fost cheltuiţi pentru mesele de sărbători. Asta şi pentru că unele produse s-au scumpit.

În decembrie, comercianţii au vândut alimente în valoare de un miliard de euro.

 

Câţi porci au fost tăiaţi de Crăciun

2011: 1,5 milioane

2012: 1,5 milioane

2013: 1,6 milioane

 

Vânzările de ouă

decembrie: 150 milioane ouă

noiembrie: 110 milioane ouă

 

Mai mulţi cozonaci

2012: 7 miloane

2013: 7,3 milioane

 

Românii au cheltuit, în medie, cu 100 de lei în plus faţă de luna decembrie din 2012, arată studiile. În urmă cu doi ani, însă, masa de Craciun şi de revelion a costat şi mai puţin, 430 de lei. Bugetul mai mare din decembrie nu înseamnă automat că românii au avut venituri mai mari sau firmele au dat prime de Crăciun, ci doar că alimentele s-au scumpit. Carnea, roşiile şi fructele sunt produsele care au avut cele mai mari creşteri de preţuri. Spre exemplu, carnea de porc a fost mai scumpă cu o treime în decembrie faţă de anul anterior, iar roşiile s-au scumpit cu 3 lei în doar o lună.