Specialiştii nu vin cu veşti bune referitoare la ceea ce va urma în următoarea perioadă. Radu Ţincu, medic ATI la Spitalul Floreasca trage un semnal de alarmă cu privire la impactul pe care noul val îl va avea asupra tinerilor. Medicul a anunţat, de asemenea, perioada în care se estimează o creştere accelerată a cazurilor, explicând că cel de-al treilea val va fi diferit faţă de cele precedente.
Tinerii, mai predispuşi la contactarea virusului
Medicul Radu Ţincu a vorbit despre efectele pe care valul trei le poate avea asupra societăţii. Deşi se aşteaptă o nouă explozie de cazuri, specialistul susţine că acest nou val va fi diferit de restul, din cauza faptului că o mare parte din persoanele vulnerabile au fost vaccinate. Acest lucru presupune că printre persoanele cele mai afectate de acest val se numără tinerii neimunizaţi.
Chiar şi aşa, medicul anunţă şi o veste bună, astfel că sistemul sanitar nu va mai fi sub aceeaşi presiune ca în anul anterior, tinerii dezvoltând forme mai uşoare.
”Cred că va fi un al treilea val diferit faţă de cele din 2020, pentru că atunci aveam toată populaţia expusă riscului. În acest moment, grupele vulnerabile sunt oarecum securizate prin vaccin. Cred că vom avea un număr de cazuri în creştere la populaţia tânără, care încă nu a fost imunizată.
Avem o nouă varianta virală, varianta britanică, care în mod sigur circulă în România intracomunitar, o variantă virală cu o transmisibilitate mult mai ridicată.
Anticipez că va fi o accelerare a transmiterii în rândul comunităţilor de persoane tinere şi acest lucru nu va avea un impact aşa mare cum a fost în septembrie-octombrie anul trecut asupra sistemului de Terapie Intensivă.
Sigur că, odată ce numărul de persoane tinere îmbolnăvite de COVID va creşte şi vom avea mii de persoane diagnosticate pozitiv, va exista şi un procent redus de oameni care vor dezvolta şi forme severe”, a declarat medicul Radu Ţincu, la Digi24.
„Lucrurile s-au schimbat în mod negativ”
Medicul Radu Ţincu a avertizat asupra datelor emise de INSP cu privire la perioada în care numărul îmbolnăvirilor va atinge cote maxime.
”A început să se contureze, nu discutăm de un val care să fie concretizat prin transmitere accelerară, însă, din previziunile INSP, undeva în luna aprilie vom avea o creştere de cazuri, determinată de măsurile de relaxare. Sunt absolut convins că această creştere va fi ceva mai exprimată la începutul lunii aprilie, când transmiterea în rândul tinerilor va fi preponderentă”, a adăugat acesta.
În ciuda veştilor mai puţin rele oferite de medicul de la Spitalul Floreasca, managerul de la „Marius Nasta” vine cu veşti triste şi foarte triste. Beatrice Mahler povesteşte că paturile de la Terapie Intensivă sunt ocupate în proporţie de 90%, iar numărul tinerilor care au dezvoltat forme grave ale infecţiei a crescut.
„La Institutul Marius Nasta lucrurile s-au schimbat într-un mod negativ, aş putea spune, în ultimele trei zile. Numărul de internări de pacienţi cu forme severe, mult mai tineri decât perioada noiembrie-decembrie, pacienţi care ajung cu saturaţii scăzute la spital, este mare.
Suntem aproape la numărul complet de paturi ocupate. În acest moment sunt trei paturi libere în secţie şi un singur pat în Terapie Intensivă, în condiţiile în care de ieri s-a deschis şi unitatea mobilă”, a dezvăluit managerul Institutului Marius Nasta pentru Digi24.
Sursa: www.playtech.ro