STS a anunţat cum se pot înscrie pe platforma pentru vaccinare bolnavii cronic care nu se regăsesc în baza de date a CNAS, după ce aceşti pacienţi au reclamat mai multe probleme pe care le-au întâmpinat.

 

Persoanele cu afecţiuni cronice pot opta pentru următoarele metode de programare:

 

1. Individual, direct în platformă

2. Prin intermediul unui aparţinător – pot fi înscrise şi programate maximum 9 persoane incluse în a II-a etapă, prin Adaugă beneficiar

3. Prin intermediul direcţiilor de asistenţă socială.

 

Prin aceste trei metode, sistemul informatic interoghează baza de date a CNAS pentru validarea afecţiunii. Dacă persoana nu se regăseşte în evidenţă, este necesară contactarea medicului cu pacienţi cu afecţiuni cronice şi furnizarea datelor actualizate de identitate pentru înscriere sau înscriere/programare.

 

4. Prin intermediul medicului cu pacienţi cu afecţiuni cronice.

 

Acesta poate înscrie şi programa persoane cu afecţiuni cronice sau poate doar să le înscrie, urmând ca acestea să se autentifice pe baza CNP şi să se programeze individual. În acest caz, nu este obligatorie interogarea bazei de date a CNAS.

 

5. Telefonic, în Call Center, la numărul 021.414.44.25.

 

Având în vedere că platforma de programare se actualizează conform datelor transmise de INSP, oamenii sunt sfătuiţi să acceseze periodic aplicaţia pentru a verifica introducerea unor noi centre de vaccinare sau apariţia locurilor disponibile pentru vaccinare.

 

Mulţi pacienţi bolnavi cronic, categorie aflată în a doua etapă de vaccinare împotriva COVID, au reclamat că nu se pot programa pentru imunizare. Situaţia este cauzată fie de blocarea platformei, fie pentru că ei nu figurează, de fapt, în sistem ca fiind eligibili. În plus, nici medicii de familie, în unele cazuri, nu i-au putut ajuta pe aceşti pacienţi cu înscrierea.

 

„Nici noi, medicii de familie, în acest moment nu putem face programarea pacienţilor sub 65 de ani cu anumite boli cronice, dacă sistemul nu îi vede. Încă se lucrează la platformă pentru ca medicii de familie să capete acele drepturi prin care să poată să înscrie pacienţii care au anumite boli cronice, dar nu sunt recunoscute în sistem”, a declarat Gindrovel Dumitra la Digi24.

 

Dr. Gindrovel Dumitra a spus că această situaţie a apărut deoarece aceşti pacienţi nu se află în evidenţa Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate ca fiind bolnavi cronic şi atunci singura soluţie ar fi o confirmare din partea medicului de familie, împreună cu care acel pacient poate să apeleze la call-center pentru a face programarea.

 

Statistică STS: Peste 200.000 de persoane din etapa a II-a, programate pentru vaccinare

În perioada 15 ianuarie ora 15:00 - 17 ianuarie ora 11.00, pe platforma informatică programare vaccinare-covid.gov.ro s-au realizat 209.270 programări pentru persoanele din etapa a doua de vaccinare.

 

S-au programat 115.954 adulţi peste 65 ani, 46.806 persoane cu afecţiuni cronice şi 46.510 angajaţi din domenii esenţiale, transmite STS.

 

Din punct de vedere al modalităţii de accesare a platformei, programarea persoanelor din etapa II s-a realizat astfel:

 

- individual direct în platformă - 104.655 de persoane

- prin intermediul medicilor – 13.343 de persoane

- telefonic, prin Call Center - 29.825 de persoane

- prin intermediul angajatorului - 61.447 de persoane din domenii esenţiale.

 

 

 

 

Sursa: www.digi24.ro