Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat ce se va întâmpla cu BAC-ul din 2021, precum şi cu Evaluarea Naţională, în contextul în care în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord s-a decis anularea examenele finale ale elevilor, din cauza pandemiei de coronavirus. Iată la ce se pot aştepta elevii din România şi părinţii lor.

 

Sorin Cîmpeanu, despre ce se întâmplă cu BAC-ul din 2021

 

Modelul britanic referitor la examenele finale ale elevilor nu va fi adoptat de România, chiar dacă orele de curs s-au desfăşurat în mediul online în ultima perioadă. În ciuda condiţiilor atipice de studiu, generate de pandemia de coronavirus, Bacalaureatul şi Evaluarea Naţională rămân în calendarul anului şcolar. Prin urmare, nici vorbă de anulare! Elevii ar trebui să se pună cu burta pe carte. BAC-ul va începe la data de 14 iunie, cu evaluarea competenţelor lingvistice la limba română, iar Evaluarea Naţională, pe 22 iunie, cu proba scrisă la Limba şi literatura română.

 

”În nicio discuţie nu a rezultat anularea şi nici măcar decalarea examenelor naţionale. Pentru predictibilitate, examenele naţionale trebuie să se deruleze la datele planificate, cu prezenţă fizică şi pe o tematică ce într-adevăr va trebui să fie adaptată în funcţie de ceea ce s-a predat şi a asimilat elevul.” , a spus ministrul Educaţiei.

 

Anterior, Sorin Cîmpeanu a vorbit despre data de la care elevii din România s-ar putea întoarce la şcoală. Ministrul Educaţiei a precizat că acest lucru nu va fi posibil înainte de data de 8 februarie 2021. În plus, ziua exactă a revenirii copiilor în sălile de clasă va fi stabilită în ultima decadă a lunii ianuarie, după o analiză ce va lua în calcul inclusiv evoluţia campaniei de vaccinare anti-Covid-19, pe lângă cea a ratei de infectare cu noul coronavirus.

 

”Nu excludem niciun scenariu care va rezulta în urma analizei. Luăm în considerare şi scenariul în baza căruia dăm prioritate celor mici din grădiniţă şi din învăţământul primar, şi scenariul în baza căruia dăm prioritate zonelor cu rată de infectare mai scăzută, şi scenariului în care prioritizăm elevii care vor susţine examenele naţionale, şi scenariul în care putem deschide toate şcolile din România”, a mai spus ministrul Educaţiei.

 

Salariile profesorilor ar putea fi modificate

De asemenea, Sorin Cîmpeanu a declarat că salariile profesorilor ar putea fi modificate. Unii dintre ei ar putea primi bani în plus. Criteriul pentru selecţia celor are merită bani mai mulţi ar fi simplu: performanţa. Această schimbare ar veni în contextul în care cadrele didactice au fost nevoite să se adapteze la o altă formă de învăţământ, adică cea realizată în mediul online.

 

”Sisteme de educaţie recunoscute ca fiind mai avansate decât România au avut dificultăţi în a convinge cadrele didactice să se implice în predarea online fără echipamente, fără o instruire specifică. În România cadrele didactice au făcut eforturi, fiecare cum s-a priceput mai bine, pentru ca procesul de învăţământ să continue. Deci există merite deosebite care trebuie recunoscute şi trebuie să existe şi motivaţie”, a spus Sorin Cîmpeanu.

 

 

 

Sursa: www.impact.ro