Vin veşti proaspete de la Guvern pentru şoferi, în ceea ce priveşte punctul-amendă pentru anul următor. Iată ce s-a decis luni, 28 decembrie 2020, în urma urma consultărilor dintre Executiv şi reprezentanţii Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social.

În urma consultărilor, prim-ministrul Florin Cîţu a anunţat că salariul minim pe economie va creşte cu 3,1% în 2021, adică va ajunge la 2.300 de lei brut. Odată cu această creştere, de la 1 ianuarie 2021, ar urma să crească şi amenzile de circulaţie, fiindcă punctul de amendă se calculează în funcţie de salariul minim. În prezent, Codul rutier prevede că punctul-amendă este plafonat la 145 lei, însă doar până la 31 decembrie 2020.

Dacă acum câteva săptămâni şoferii îşi puneau serios problema creşterii uriaşe a amenzilor rutiere din ianuarie, în lipsa unui Guvern cu puteri depline, iată că acum nu se mai pune această problemă. În urma discuţiilor dintre patronate, sindicate şi Guvern, Executivul a gestionat rapid chestiunile legislative importante pentru cetăţeni, decizând păstrarea valorii actuale a punctului-amendă. Aşadar, premierul Florin Cîţu a fost de acord cu plafonarea punctului-amendă la 145 de lei, în anul 2021, hotărârea urmând a fi adoptată în şedinţa Guvernului din 30 decembrie 2020. Mai apoi, aceasta va fi prevăzută şi în noul Cod Rutier din 2021.

„Al doilea lucru pe care l-am discutat şi stabilit a fost îngheţarea punctului de amendă la 145 de lei, lucru foarte important, pentru că punctul de amendă se leagă de salariul minim. A fost o ordonanţă de urgenţă anul trecut în ianuarie care a îngheţat punctul de amendă la 145 de lei, deci legat de vechiul salariu minim pe economie, şi acest lucru se menţine şi pentru anul viitor”, a declarat Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Punctul-amendă reprezintă 10% din valoarea salariul minim. Cum în ultimii ani salariul minim a tot crescut, guvernele anterioare au decis să oprească această creştere a punctului-amendă. Astfel, valoarea acestuia fost plafonată la valoarea 145 de lei. Dacă el ar trebui să se coreleze la salariul minim pe economie, atunci ar trebui să fie de 223 de lei, la acest moment. Iar în urma măririi salariului minim din 1 ianuarie 2021, în lipsa prelungirii plafonării actuale, punctul-amendă ar fi atins valoarea de 230 de lei.

Cod rutier 2021. Având în vedere decizia de a se plafona punctul-amendă, iată, în funcţie de clasele de sancţiuni, ce amenzi plătesc şi vor plăti în continuare şoferii pentru contravenţiile rutiere:

  • clasa I: două sau trei puncte-amendă (290 sau 435 de lei);
  • clasa a II-a: patru sau cinci puncte-amendă (580 sau 725 de lei);
  • clasa a III-a: de la şase la opt puncte-amendă (de la 870 la 1.160 de lei);
  • clasa a IV-a: de la nouă la 20 de puncte-amendă (de la 1.305 la 2.900 de lei);
  • clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă (de la 3.045 la 14.500 de lei).

Persoanele fizice pot primi amenzi doar din clasele I-IV, clasa a V-a de sancţiuni fiind valabilă doar pentru companii.