Ciobanii şi reprezentanţii Ministerului Agriculturii au ajuns la un acord în ceea ce priveşte numărul de câini de la stână.

Oierii vor avea dreptul să aibă şase câini, dacă au 300 de mioare, dar numărul poate creşte dacă sunt mai multe oi, a precizat Achim Irimescu, ministrul Agriculturii. Pentru a intra în vigoare însă, propunerea trebuie votată în Parlament.

„Propunerea noastră vizează la numărul de câini, şase câini la 300 de oi şi pentru fiecare sută de oi încă un câine. Practic, la 1.000 de oi sunt 13 câini. Mâine se merge la Parlament, pentru că legea iniţial de la Parlament a pornit, şi dacă se înţeleg acolo pe proiectul nostru, dacă mai aduc vreun amendament ceva şi se promovează pe circuit, pentru că noi am prorogat articolul respectiv, cu cele două litere, pentru două luni sau, mai exact, până reuşim să găsim o soluţie”, a spus Achim Irimescu, ministrul Agriculturii.

Limitarea numărului de câini de la stână a provocat proteste aprinse la sfârşitul anului trecut. Atunci, aproape 4.000 de ciobani au contestat inclusiv în Palatul Parlamentului noua lege a vânătorii, care prevedea amenzi pentru oierii care au mai mult de trei câini la stână.

Ulterior, Guvernul a amânat intrarea în vigoare a articolelor care i-au nemulţumit pe ciobani.

 

Digi 24