CNA a decis să transmită o recomandare televiziunilor şi radiourilor ca în materialele despre cutremure să informeze corect, să limiteze inducerea de panică şi să mizeze pe componenta educativă, în defavoarea spectaculosului.

Potrivit Laurei Georgescu, preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), Consiliul a primit numeroase reclamaţii de la persoane care au cerut intervenţia în cazul ştirilor şi relatărilor despre cutremure difuzate de televiziuni.

Prezenţi la şedinţa CNA de marţi, reprezentanţii principalelor televiziuni din România au spus că la aceste posturi TV au fost prezentate studii şi au fost difuzate declaraţii ale unor specialişti.

Valentin Jucan, membru al CNA, a spus că televiziunile ar trebui să educe telespectatorii ca să ştie ce trebuie să facă în cazul producerii unui cutremur.

"În majoritatea situaţiilor, radiodifuzorii se rezumă la a cita nişte studii, grafice (...) abia azi-noapte am văzut un radiodifuzor vorbind de locuri unde se pot strânge oamenii în caz de cutremure (...) Am observat o cursă între radiodifuzori, cine dă mai multe interviuri cu fel de fel de specialişti, cine dă mai multe studii, dar foarte puţin despre ce trebuie să facă omul de rând în cazul producerii unui cutremur (...) A fost propagată această panică că urmează să se producă cutremurul", a spus Jucan, precizând că aceste lucruri ar trebui spuse de către televiziuni, însă ar trebui să fie spuse "până la capăt".

El a fost de acord cu reprezentanţii televiziunilor, potrivit cărora subiectul cutremurelor "creează o stare de panică şi de teamă".

La rândul său, Radu Călin Cristea, membru al CNA, a propus ca membrii Consiliului să transmită o recomandare radiodifuzorilor. "O recomandare referitoare la încercarea de a limita spectaculosul ştirilor referitoare la cutremure şi încercarea de limitare a inducerii stării de panică nejustificată. Mă refer la promouri cu titluri şocante", a spus Radu Călin Cristea.

Şi Florin Gabrea, un alt membru al Consiliului, a spus că, prin materialele difuzate, televiziunile sporesc gradul de panică. "Apar acele intermezzouri dramatizate, făcute în studio, în care se difuzează o bandă sonoră gravă, alarmantă, care nu fac decât să creeze o panică suplimentară", a spus Gabrea.

La rândul său, Cristina Trepcea, membru al Consiliului, a spus că radiodifuzorii trebuie să dea dovadă de responsabilitate în prezentarea informaţiilor despre cutremure.

Narcisa Iorga, un alt membru al Consiliului, a spus că articolul 75 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual prevede faptul că "Relatările despre dezastre sau tragedii colective trebuie să fie realizate cu decenţă şi discernământ, fără a induce panică" şi că "Radiodifuzorii au obligaţia de a prezenta şi poziţia exprimată de autorităţile publice abilitate".

Ea a mai spus că ar fi mai potrivită transmiterea unei scrisori de atenţionare în cazul în radiodifuzorilor care au încălcat acest articol.

În schimb, Laura Georgescu, preşedintele CNA, a propus ca membrii Consiliului să transmită tuturor radiodifuzorilor o recomandare, în care să insiste "pe necesitatea tratării componentei educative mai degrabă decât pe cea spectaculară" în ştirile şi materialele despre cutremure.

"Publicul trebuie să înţeleagă ce are de făcut în astfel de situaţii", a spus Laura Georgescu.

Propunerea a fost adoptată cu unanimitate de voturi de membrii CNA.