Ludovic Orban a declarat marţi că nu a fost luată o decizie în ceea ce priveşte organizarea unei testări în masă în România.

 

Totodată, prim-ministrul a menţionat că în urma discuţiilor cu specialiştii „nu s-au degajat suficiente argumente” pentru a declanşa un astfel de proces.

 

“România are o populaţie mare. Încă nu am luat o decizie în acest sens (privind testarea în masă, n.r.). Ce pot să vă spun este că deja am adoptat un act normativ în care am decis achiziţionarea a 3 milioane de teste rapide, la rezerva pe care o constituim. Utilizarea acestor 3 milioane de teste rapide va fi decisă de specialiştii din domeniul sănătăţii publice de la Institutul Naţional de Sănătate Publică din Ministerul Sănătăţii”, a declarat Ludovic Orban, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la finalul participării la Topul Naţional al Firmelor 2020.

 

Pe de altă parte, premierul a arătat că pentru o astfel de procedură ar fi necesare 17-18 milioane de teste, dar şi acordul cetăţenilor.

 

“Deocamdată, pe toate discuţiile pe care le-am avut cu specialiştii nu s-au degajat suficiente argumente, astfel încât să declanşăm un astfel de proces (testarea în masă - n.r.). În plus, gândiţi-vă că, pentru a putea face o testare în masă, România are nevoie de 17-18 milioane de teste, care sunt foarte greu de găsit, care costă şi până la urmă s-ar putea nici să nu te ducă la obiectivul şi misiunea pentru care faci o astfel de procedură. Plus că mai este şi vorba despre faptul că nu poţi să îl testezi pe om, decât dacă îşi dă acordul. Exact ca la vaccinare. Vaccinarea se face cu acordul cetăţeanului, nu se face cu forţa”, a spus Orban.

 

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro