Inspectoratele şcolare vor fi obligate să le ceară primăriilor spaţii adecvate în care copiii să înveţe în condiţiile sanitare impuse de pandemie. Prevederea face parte din proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pe educaţie publicat de Ministerul Educaţiei şi reprezintă al doilea apel public către edili să vină în ajutorul copiilor, pentru ca elevii să poată face şcoală faţă în faţă după cele 4 luni de educaţie exclusiv online de anul trecut. Proiectul de OUG vine şi cu alte modificări aduse în învăţământul preuniversitar începând cu anul şcolar 2020-2021, care pentru elevi începe pe 14 septembrie 2020.

 

De precizat că Ministerul nu a scos la concursul de angajare în şcoli mai multe posturi, astfel încât mai mulţi profesori să poată preda unor grupe numeric mai mici

 

Ministerul Educaţiei a lansat în dezbatere publică un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care aduce mai multe modificări atât în preuniversitar, cât şi în universitar, din septembrie 2020.

 

În preuniversitar, orele online intră în norma didactică.

 

 

Se amână până la începutul anului şcolar 2021-2022 termenele până la care grădiniţele şi şcolile private pot cere ARACIP să înceapă evaluarea externă, pentru acreditare.

 

În cazul în care cursurile vor fi suspendate sau limitate în noul an şcolar, stagiul practic cu durata de un an şcolar şi cele două inspecţii la clasă prevăzute de lege pentru etapa I din cadrul examenului de Definitivat 2021 “se pot realiza în sistem on-line, precum şi prin intermediul altor forme de tehnologie”.

 

Se modifică şi condiţiile obţinerii Gradului II. Probele vor fi următoarele, dacă şcoala este suspendată:

 

a) cel puţin două inspecţii şcolare, care se pot realiza şi în sistem on-line, precum şi prin intermediul altor forme de tehnologie;

 

b) o probă scrisă, care conţine elemente de didactica specialităţii precum şi elemente de pedagogie şi de psihologie, cu abordări interdisciplinare şi de creativitate, elaborată pe baza unor tematici şi bibliografii aprobate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

 

La Gradul didactic I, în situaţia limitării sau suspendării şcolii colocviul de admitere, inspecţiile precum şi susţinerea lucrării metodico-ştiinţifice se pot realiza şi în sistem on- line.

 

Prin exceptare de la lege, anul viitor şcolar cei care nu trec o probă din cadrul examenelor pentru obţinerea gradelor didactice II şi I pot să o repete în celălalt an şcolar, prevede proiectul de OUG.

 

Inspectoratele sunt obligate să le ceară primăriilor spaţii în care şcolile să-şi desfăşoarele orele, în situaţia în care spaţiile existente din şcoli nu sunt suficiente “pentru respectarea normelor de siguranţă sanitară”.

 

 

 

 

Sursa: www.edupedu.ro