Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, a declarat în repetate rânduri că situaţia epidemiologică prezentată în această perioadă nu este una reală, iar cifrele nu reflectă absolut deloc realitatea. Astfel, cine se bucură de un trend descendent, aşa cum este menţionat de către autorităţi, trebuie să aibă în vedere că actualele date sunt o iluzie.
“Testările s-au redus cu 60%”
Perioada minivacanţei de 1 Decembrie şi febra dinaintea alegerilor parlamentare au determinat autorităţile să-şi schimbe priorităţile, astfel încât toată lumea să fie liniştită. Efectuarea testelor pentru COVID-19 s-a redus considerabil, în timp ce angajaţii şi-au luat o mică vacanţă.
Pe de altă parte, Guvernul Orban pare să transmită informaţii pozitive referitoare la scăderea numărului de cazuri, astfel încât lumea să vină mai liniştită la vot.
Alexandru Rafila, candidatul PSD la alegerile de pe 6 decembrie, trage un semnal de alarmă privind iluzia trendului descendent în care trăim. Profesorul subliniază că numărul infecţiilor cu COVID-19 transmis în aceste zile este unul fals, iar cifrele reale se vor vedea peste zece zile, după ce se va începe testarea reală a cetăţenilor.
Reprezentantul României la OMS nu a exclus introducerea carantinei naţionale, însă a explicat că acest lucru se va decide în funcţie de situaţia epidemiologică de la momentul respectiv, fără a exista acest plan în prezent.
„În funcţie de situaţia epidemiologică putem aprecia dacă trebuie introdusă carantina. Trebuie corelată cu realitatea, nu cu ce ne imaginăm noi. Scăderea actuală nu este reală. Ce se întâmplă în spitale este evident rezulatul unei conjuncturi de moment.
Probabil că este doar o părere a mea că se scade testarea înainte de alegeri. Rezultatele le vom vedea peste 10 zile. Testările s-au redus cu 60 la sută, numărul de cazuri la fel, dar spitalele sunt supraaglomerate, mortalitatea în creştere”, a spus Alexandru Rafila la Digi24.
Monica Pop, despre Crăciunul sărbătorit online
Renumitul medic oftalmolog, Monica Pop, condamnă autorităţile pentru desfăşurarea alegerilor care vor avea loc peste trei zile. Aceasta consideră că mersul la vot va crea un context favorabil pentru transmiterea comunitară a COVID-ului, astfel că sărbătorile de iarnă vor fi şi mai compromise.
“Sigur că sper să nu fie un Crăciun online, dar, să fie foarte clar: alegerile reprezintă un vector de transmitere şi că după alegeri vor fi mult mai multe cazuri”, a declarat aceasta, făcând referire şi la experienţa alegerilor locale.
Managerul Spitalului de Oftalmologie şi-a declarat regretul şi resemnarea în faţa acestor decizii irevocabile, însă aşteptările sale sunt dintre cele mai neplăcute.
“Deci, nu are cum să nu crească numărul de pacienţi, fiindcă nu se poate. Sigur că ar fi trebuit amânate, sunt absolut perfect de acord cu cei care au spus asta, dar nu depinde de noi. Numărul va creşte şi, din păcate, acest lucru va conduce la un Crăciun online, ceea ce n-ar dori nimeni, de orice vârstă”, a spus dr. Monica Pop, potrivit Antena 3.
Sursa: www.playtech.ro