Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că după 15 iunie se vor deschide mall-urile fără restaurante şi fără spaţiile de joacă, va fi posibilă redeschiderea grădiniţelor şi a creşelor private, se pot organiza evenimente private cu 20 de persoane dacă sunt în interior şi 50 de persoane dacă vor avea loc în exterior, va fi posibilă deschiderea piscinelor exterioare

 

De asemenea, Iohannis a precizat că se impune prelungirea stării de alertă. ”Sigur vor fi mai puţine restricţii, mai simplu, dar considerăm că nu se poate continua fără a avea acest instrument.”, a spus şeful statului.

 

Principalele declaraţii ale preşedintelui:

 

„Am încheiat o şedinţă de analiză cu premierul şi mai mulţi miniştrii şi consilieri. Am luat în discuţie epidemia, posibile măsuri de relaxare şi evident necesitatea prelungirii stării de alertă.

 

Încep cu partea pozitivă. Având în vedere că numărul îmbolnăvirilor nu a crescut sau scăzut semnificativ, considerăm că e posibil să avem noi măsuri. Unele dintre restricţii nu vor mai fi în vigoare după 15 iunie.

 

Se vor putea redeschide mall-urile, dar fără restaurante şi locuri de joacă. Se pot face evenimente private cu 20 de persoane dacă sunt în interior şi 50 de persoane dacă vor avea loc în exterior.

 

Pentru părinţii care vor lucra şi în vacanţă, va fi posibilă nu obligatorie redeschiderea afterschool-urilor, grădiniţelor şi creşelor private.

 

De asemenea, se vor redeschide sălile de fitness, dar cu respectarea unor norme de distanţare foarte stricte, care vor fi impuse de ministerul Sănătăţii.

 

Având în vedere că începe sezonul estival am analizat că va fi posibilă deschiderea piscinelor exterioare cu respectarea regulamentelor sanitare speciale ce vor fi puse ulterior la dispoziţie.

 

Măsuri de izolare la domiciliu, respectiv autoizolare, au ocupat un spaţiu destul de lung în analiza noastră. Este important ca uşor uşor să renunţăm la unele din ele unde este posibil.

 

S-a găsit un criteriu obiectiv cu care putem lucra, în acest sens lucrurile vor fi mai relaxate în relaţia cu statele unde numărul îmbolnăvirilor e mic, unde acesta în ultimele 14 zile este sub 5 cazuri la milionul de locuitori.

 

Deocamdată, la acest criteriu obiectiv nu se încadrează statele unde sunt destul de mulţi concetăţeni, Italia, Spania, Franţa, Belgia, Suedia, Olanda. În acest sens, având un criteriu obiectiv vom urmări comunicările europene, unde lucrurile se schimbă în bine vom reacţiona imediat şi noi.

 

Starea de alertă, având în vedere că nu avem scăderi semnificative a îmbolnăvirilor noi, că avem 150 de persoane la tratament intensiv, faptul că şi ultimul weekend s-a simţit nu în sens bun ne face să fim precauţi şi credem că se impune prelungirea ei.

 

Sigur vor fi mai puţine restricţii, mai simplu, dar considerăm că nu se poate continua fără a avea acest instrument. Sunt măsuri care obligatoriu trebuie continuate aproape cu caracter permanent. Distanţarea, masca în interior, măsurile de igienă, evitarea aglomerărilor mari-toate trebuie să înţelegem că vor rămâne.

 

Evident, Guvernul va dezbate în şedinţă, dar repet, măsurile restrictive propuse vor fi mai puţine decât sunt acum în vigoare.

 

În final, mă adresez Parlamentului care trebuie să ia în dezbatere. Stimaţi parlamentari, virusul nu dispare printr-un vot, dar dacă sprijiniţi Guvernul putem controla eficient această răspândire a epidemiei.

 

Subliniez că Guvernul a luat cele mai bune măsuri, care au dus la o răspândire foarte limitată a epidemiei. Aţi urmărit studiul institutului prestigios care spune că fără măsuri am fi avut milioane de decese. Faptul că le-am impus din timp ne-a făcut să controlăm cât de mult s-a putut.

 

Stimaţi parlamentari, nu puneţi sub semnul întrebării aceste măsuri dovedite corecte. Vă doresc tuturor multă sănătate!”

 

Preşedintele s-a întâlnit, într-o şedinţă care a început la ora 13, cu prim-ministrul Orban, Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), dar şi cu mai mulţi miniştri: Marcel Vela (MAI), Nelu Tătaru (Sănătate), Nicolae Ciucă (Apărare), Virgiul Popescu (Economie). Întâlnirea s-a concentrat asupra măsurilor de gestionare a epidemiei de coronavirus.

 

Ultima intervenţie notabilă a preşedintelui pe subiectul pandemiei de coronavirus a avut loc pe 28 mai, când a anunţat a doua etapă de reducere a restricţiilor: „Se deschid terasele dar şi sălile de spectacole, însă în condiţii de distanţare legală. Competiţiile sportive vor fi şi ele reluate, dar numai cele care se desfăşoară în aer liber şi fără spectatori.”

 

Cu referire la o eventuală încetare a stării de alertă din 15 iunie, Raed Arafat atenţiona că „Nu putem să revenim la o normalitate totală, cum era înainte să apară acest virus. Dacă spune cineva că am trecut deja cu totul şi totul este OK, acest cineva înseamnă că nu este informat corect.”

 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a informat recent că din observaţiile lor pacienţii asimptomici par să transmită foarte rar boala. Declaraţia a fost făcută de Maria Van Kerkhove, şeful diviziei de specialitate al OMS, şi pare să contrazică ceea ce s-a crezut iniţial despre coronavirus. Specialistul a făcut însă distincţia între pacienţi asimptomatici (care nu au simptome deloc), cei presimptomatici (aflaţi într-o fază a bolii în care încă nu au apărut febra, tusea şi celelalte simptome) şi pacienţii care dezvoltă o formă uşoară a bolii, iar aceasta este depăşită repede.

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro