România trebuie să implementeze pachetul e-commerce până la 1 iulie 2021, iar asta va aduce anumite schimbări pentru agenţii din comerţul electronic cu bunuri, potrivit Georgianei Iancu, partener, Liderul Departamentului de Taxe Indirecte la EY România. Ea a precizat, în cadrul unei conferinţe online, că aceste modificări vor avea un impact pozitiv asupra colectării de TVA.

 

Două modificări importante aduse de Directivă

 

1. Eliminarea plafonului de 10 euro până la care clienţii puteau să importe colete comandate online din afara UE fără să plătească TVA în România.

 

Măsura prezenta un avantaj concurenţial în raport cu furnizorii din UE şi era deseori exploatată pentru fraudarea TVA şi declararea unor valori sub acest prag la nivelul importului acestor colete.

 

Pierderile estimate la nivelul Uniunii Europene din declararea unor valori inferioare la import sunt de ordinul a sute de milioane de euro.

 

2. Platformele privind comerţul electronic vor deveni responsabile pentru plata TVA atunci când facilitează vânzări de bunuri din partea unor furnizori non-UE până la un plafon de 150 euro.

 

Aceste platforme vor avea şi obligaţii suplimentare privind păstrarea de informaţii privind furnizorii de bunuri precum şi natura bunurilor livrate, acţionând ca un ajutor pentru administraţia fiscală în colectarea TVA.

 

 

 

 

 

Sursa: www.economie.hotnews.ro