Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat, a declarat marţi seara, la Digi24, că 22 de municipii şi 15 oraşe din România au trecut de pragul de 3 la rata de incidenţă a cazurilor de coronavirus la mia de locuitori. El a subliniat că o creştere a numărului de îmbolnăviri duce la creşterea cifrei de pacienţi în terapie intensivă şi a presiunii pe spitale şi pe sistemul sanitar.

 

În acest moment avem 615 localităţi care au incidenţă între 1,5 şi 3 la mia de locuitori, a anunţat Raed Arafat. Sunt 44 de municipii şi 50 de oraşe care se înscriu la aceste cote de incidenţă.

 

În schimb, sunt 255 de localităţi în toată ţara care au depăşit rata de incidenţă de 3 la mie, a spus Raed Arafat. El a precizat că 22 de municipii şi 15 oraşe au rata de incidenţă peste 3 la mie.

 

Raed Arafat a enumerat câteva dintre municipiile care au incidenţa de peste trei la mie: Bucureşti, Cluj-Napoca, Alba Iulia, Bacău, Reşiţa, Sfântu Gheorghe, Craiova, Miercurea Ciuc, Târgu Mureş, Zalău, Alexandria, Râmnicu Vâlcea.

 

Toate aceste mari oraşe au depăşit rata de 3 la mie şi s-au luat măsuri, a spus Raed Arafat.

 

„De aici vine presiunea. Creşterea numărului duce la creşterea cifrei în terapie intensivă şi a presiunii pe spitale şi pe sistemul sanitar. Sperăm că măsurile care s-au luat recent, dacă sunt respectate, să ducă la sistarea creşterii, cel puţin să ne oprim la un platou, dacă nu putem să mergem către o curbă descendentă, dar asta înseamnă că o perioadă o să avem o presiune pe sistemul sanitar, pentru că 3.000 - 4.000 şi ceva de cazuri pe zi înseamnă un număr important de cazuri la terapie intensivă”, a punctat secretarul de stat Raed Arafat.

 

 

 

 

Sursa: www.digi24.ro