Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, este de părere că cel mai negru scenariu pentru România nu îl reprezintă numărul foarte mare de cazuri de infectări cu Covid-19 într-o singură zi, aşa cum s-a întâmplat miercuri, 7 octombrie.

 

Tătaru a declarat într-o ediţie specială a emisiunii ”Doctor de bine”, realizată de Liliana Curea, că cel mai important lucru este cel legat de gravitatea cazurilor.

 

Ministrul a subliniat faptul că, dacă vor exista cazuri cu dificultate uşoară şi medie, atunci pacienţii se vor putea trata acasă. În schimb, dacă vor fi prea multe cazuri grave, unde este nevoie de ventilaţie şi supraveghere medicală, atunci România ar putea vorbi, într-adevăr, de un ”scenariu negru”.

 

”Nu ne referim la câte cazuri pe zi, ne referim la ce tipuri de cazuri. Că dacă avem cazuri uşoare şi medii sunt cele care vor fi tratate acasă sub supravegherea medicului de familie. Când avem cazuri grave care necesită ventilaţie, atunci putem să ne gândim .. Şi socotiţi la numărul de paturi, socotiţi la numărul de personal medical, fiindcă un pacient de terapie intensivă intubat invaziv, să spunem, nu e deajuns să fie doar intubat invaziv. Este şi o seamă din personalul din terapie intesivă care face diverse activităţi: că este asistent, că este medic, că este maseur, că este infirmier, rotiri ale pacientului, modificări de medicaţie, modificări de aparat.. Sunt multe lucruri.” - a declarat ministrul Sănătăţii în emisiunea ”Doctor de bine”, difuzată exclusiv pe www.stirileprotv.ro şi pe pagina de Facebook a Ştirilor Pro TV.

 

”Toată lumea îşi pune întrebarea: Cât rezistăm?”

 

Ministrul Sănătăţii a ţinut să sublinieze faptul că, după ziua de 7 octombrie, când România a început să se apropie de pragul de 3.000 de îmbolnăviri într-o singură de zi, sistemul medical este deja ”întins la maxim”.

 

”Noi trebuie să gândim că înainte să spunem cam cât putem, ce putem să facem ca să n-ajungem acolo. Avem aceste rigori, ele trebuie doar respectate. Toată lumea îşi pune întrebarea cât rezistăm? N-aş vrea să văd cât rezistăm. Deja suntem întinşi la maxim. Eram, să spunem într-o oarecare îngrijorare când vedeam cum creşte numărul de cazuri. Gândiţi-vă .. vedeam 2000 de cazuri, când am trecut de 2000 de cazuri am intrat în scenariul 4. Şi atunci aveam 100 şi ceva pe zi. Acum avem 2500 de cazuri pe zi.  Haideţi să reaşezăm un pic abordarea şi să spunem că înainte de a vedea cât rezistăm, ce facem să nu ajungem acolo. Cred că astfel trebuie pusă problema.” - a mai declarat Tătaru.

 

La câte cazuri de Covid-19 pe zi ar putea să intre în colaps sistemul de sănătate din România?

 

Şi totuşi, la câte cazuri pe zi ar putea să intre în colaps sistemul de sănătate? Ministrul Sănătăţii spune că socoteala este destul de simplă în această privinţă.

 

Totul depinde de diferenţa dintre numărul pacienţilor cu Covid-19 în stare gravă şi numărul paturilor dotate corespunzător din secţiile de ATI.

 

În prezent, mai spune Tătaru, în România sunt aproximativ 2200 paturi de ATI pentru COVID-19, iar 1050 dintre acestea sunt complet dotate. De asemenea, în prezent beneficiază de tratamente - la paturile ATI - 612 pacienţi, iar 199 dintre ei sunt intubaţi cu ventilaţie invazivă.

 

”V-am spus, depinde ce tipuri de cazuri sunt. Număraţi cazurile de terapie intesivă şi vedeţi cam ce înseamnă. Şi dacă nu sunt probleme pentru pacienţii cu Covid, că-i ducem în spital, putea să fie problemă pentru pacienţii non Covid, care nu mai vin în spital şi mor acasă. Sunt afecţiuni cronice care ar trebui evaluate sau sunt afecţiuni cronice care s-au acutizat şi au nevoie de spital. Şi când vin în spital nu găsesc locuri pentru că noi le-am încărcat cu pacienţi Covid. Sunt probleme pe care ar trebui să le gestionăm un pic altfel. Nu noi, ca personal medical. Noi avem o vocaţie, am depus un jurământ şi tratăm, că este Covid, că este non Covid. Capacitatea este aceeaşi, sistemul medical îl ştim şi vedem sisteme performante care trepidează. Cred că trebuie pusă problema altfel şi discutat altfel. Ce facem să nu ajungem acolo. Avem reguli, ştim ce facem, ar trebui să mai şi facem!” - a mai declarat ministrul Nelu Tătaru în emisiunea ”Doctor de bine” de la Pro TV.

 

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro