Condamnare definitivă la închisoare cu suspendare pentru un poliţist din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Covasna, care în 2017 a fost acuzat de şantaj într-un dosar de corupţie.

 

Pe atunci, poliţistul era şef de post şi a tras nişte sfori pentru ca un şofer să fie despăgubit în urma unui accident rutier. Astfel, din ce se arăta la acea vreme, omul legii i-a forţat mâna celui de-al doilea şofer implicat în evenimentul rutier, sub ameninţarea unui dosar penal, să îi achite 3.500 de euro.

 

Presat câteva săptămâni de şeful de post, în final autorul accidentul a achitat 2.000 de euro, iar de aici au fost sesizate organele penale. Ulterior, poliţistul a fost trimis în judecată în decembrie 2017.

 

„În luna iulie 2017 a avut loc un eveniment rutier, fără victime, în care au fost implicaţi conducătorii a două autovehicule, respectiv un tractor agricol pentru care legea nu solicita înmatriculare şi un autoturism. Întrucât pentru tractorul neînmatriculat nu se deţinea nici RCA, autorul accidentului a convenit cu partea păgubită să încheie o înţelegere amiabilă şi să nu se mai prezinte la poliţie. Despre această decizie l-a informat şi pe şeful postului de poliţie competent teritorial.

 

A doua zi după producerea accidentului însă, persoana păgubită l-a rugat pe şeful postului de poliţie să o ajute să-şi recupereze paguba, respectiv contravaloarea reparaţiilor autoturismului. În acest sens, poliţistul, deşi ştia că tractorul agricol nu trebuia înmatriculat, a întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de punere în circulaţie sau conducerea unui autovehicul neînmatriculat, dispunând efectuarea de cercetări şi începerea urmăririi penale. Astfel, uzând de funcţia şi poziţia sa, inculpatul a administrat probe şi i-a suspendat conducătorului auto al tractorului agricol permisul de conducere pentru neprezentarea la unitatea de poliţie după producerea accidentului soldat cu pagube materiale, deşi fusese anunţat despre acest lucru, insistând ca acesta să îl despăgubească pe celălalt participant cu suma pe care o cerea.

 

Pentru a-l convinge să dea suma de bani cerută, respectiv 3.500 de euro, poliţistul l-a asigurat pe autorul accidentului de faptul că, imediat după ce părţile implicate în accident se vor împăca, va finaliza dosarul penal cu propunere de clasare şi îi va restitui permisul de conducere, în caz contrar existând posibilitatea de a fi trimis în judecată, unde i se vor cere daune morale, iar permisul de conducere va rămâne suspendat pe durata procesului, care poate dura chiar şi un an. În luna august 2017, agentul de poliţie s-a întâlnit cu autorul accidentului şi, după ce s-a asigurat că partea vătămată este de acord cu suma de 2.000 euro, a solicitat să-i lase lui banii pentru a-i remite păgubitului, iar a doua zi a finalizat cercetările în dosar şi a întocmit propunerea de clasare a cauzei.

 

Astfel, inculpatul a condiţionat finalizarea dosarului penal cu propunerea de clasare a cauzei şi restituirea permisului de conducere şi a întocmit, cu bună ştiinţă, un dosar penal pentru o infracţiune neprevăzută de legea penală, la rugămintea păgubitului, pentru ca acesta să primească în final, în mod injust, suma de 2.000 euro de la autorul accidentului”, a detaliat Direcţia Generală Anticorupţie, cu menţiunea că dosarul penal a fost constituit ca urmare a unui denunţ.

 

După o primă condamnare pe fond din vara anului 2019, Curtea de Apel Braşov a dispus rejudecarea cauzei, astfel că judecătorii au reanalizat acuzaţiile, în mare sentinţa fiind aceeaşi. Luna aceasta, aceeaşi curte de apel a menţinut cea de-a doua sentinţă pe fondul cauzei.

 

„Respinge cererea privind schimbarea încadrării juridice din infracţiunea de şantaj în infracţiunea de luare de mită, ca neîntemeiată. Condamnă inculpatul IFRIM CONSTANTIN CLAUDIU, cercetat în stare de libertate, fără antecedente penale, la pedeapsa de 3 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj. Aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii următoarelor drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioadă de 3 ani. Aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării următoarelor drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.

 

Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 3 ani, calculat de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri. Pe durata termenului de supraveghere inculpatul Ifrim Constantin Claudiu trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere : a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Covasna la datele fixate de acesta. b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa. c) să anunţe în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea. d) să comunice schimbarea locului de muncă. e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacele sale de existenţă.

 

Pe parcursul termenului de supraveghere inculpatul va frecventa un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de Probaţiune Covasna sau organizat în colaborare cu institu?ii din comunitate. Pe parcursul termenului de supraveghere inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 70 zile în cadrul Primăriei comunei Dobârlău, judeţul Covasna sau în cadrul Primăriei oraşului Întorsura Buzăului, judeţul Covasna. Admite în parte acţiunea civilă şi va obliga inculpatul să plătească părţii civile suma de 5.000 euro, cu titlu de daune morale. Obligă inculpatul la plata sumei de 2.400 lei reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat”, se arată în hotărârea rămasă definitivă.

 

Potrivit sentinţei de la CA Braşov, singurele modificări au legătură cu faptul că poliţistului i s-a interzis şi dreptul de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii – pe o durată de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, inculpatul fiind obligat totodată să plătească către partea civilă cheltuielile judiciare făcute de aceasta, în cuantum de 139,02 lei.

 

 

 

 

Sursa: www.zin.ro