Veşti proaste pentru români. Nelu Tătaru a vorbit în cursul zilei de marţi despre posibilitatea ca România să intre din nou în carantină. Acesta a subliniat că, deşi numărul cazurilor de COVID-19 a fost mai mic ieri, numărul pacienţilor din secţia de Terapie Intensivă a crescut semnificativ, un motiv real de îngrijorare.

 

Ce le transmite ministrul Sănătăţii românilor

Nelu Tătaru a vorbit despre situaţia României într-un an pandemic, în care toate lucrurile se desfăşoară altfel decât le ştiam. Cu toate acestea, şeful de la Sănătate insistă asupra faptului că românii trebuie să înţeleagă că este nevoie să respecte regulile pentru a evita o agravare a situaţiei actuale.

 

Totodată, acesta a subliniat că rezultatele începerii noului an şcolar se vor vedea după 7-14 zile, iar în urma acestora se vor putea adapta strategii noi de atac, dacă situaţia o impune. Întrebat dacă un număr de 2000 de îmbolnăviri pe zi ar face parte din cel mai rău scenariu, Nelu Tătaru a evitat să răspundă clar, însă a părut optimist cu privire la menţinerea, în cel mai rău caz, pe acelaşi platou ca şi până acum.

 

“Eu spun să nu ne gândim la previziuni sumbre. Să ne gândim că fiecare dintre noi trebuie să respectăm precauţiile. Evaluarea şcolii o putem face la sfârşitul lunii septembrie, începutul lunii ocotmbrie. Evaluăm cele 7 şi apoi cele 14 zile de la începutul şcolii.

 

Cred că trebuie să ne gândim în primul rând la reguli, să respectăm aceste reguli. Suntem totuşi într-un an pandemic pe care trebuie să îl gestionăm, un an diferit faţă de alţi ani. Am avut un început de an diferit, vom avea şi scrutin electoral diferit.

 

Încercăm să menţinem acest platou. Şi dacă menţinem acel platou, spre jumătatea lunii octombrie să ne gândim şi la o scădere de număr de cazuri. Dar să nu uităm, vine sezonul rece, sezonul gripei, trebuie să acţionăm ca atare”, a spus el, potrivit Digi24.

 

România ar putea reintra în carantină?

Întrebat dacă există posibilitatea unei noi carantine în România după alegerile locale, Nelu Tătaru a răspuns că totul depinde de responsabilitatea cetăţenilor şi de modul în care aceştia respectă măsurile de siguranţă recomandate.

 

Ministrul Sănătăţii a reamintit faptul că gestionarea pandemiei se face în “prespital” şi nu în spitale, ceea ce înseamnă că atenţia şi precauţia oamenilor sunt cei mai importanţi factori de prevenţie.

 

“Noi avem în evaluare orice scenariu. Întâi trebuie să respectăm regulile şi precauţiile. Haideţi să gândim ce putem face că să nu avem o creştere a numărului de cazuri. Haideţi să vedem ce putem face pentru a menţine un platou după o lună grea şi să ajungem pe o pantă descendentă.

 

Cred că ţine doar de noi dacă vom avea un lockdown sau nu. Din punctul meu de vedere şi al Ministerului Sănătăţii, atâta timp cât suntem vigilenţi, respectăm nişte reguli, avem acţiuni concrete în unităţile sanitare – dar repet ce spuneam de multe ori: nu în spitale se tranşează această pandemie, se tranşează în prespital”, a concluzionat acesta.

 

 

Sursa: www.playtech.ro