Cu o incidenţă medie de 2,3 la mie, România se regăseşte acum în Zona Galbenă, alături de Belgia (2,4), Moldova (2,8), Bulgaria, Cipru şi Grecia (toate cu 2,9);

Croaţia, Letonia, Austria şi Bosnia Herţegovina, au intrat în Zona Roşie, ceea ce înseamnă că persoanele nevaccinate care vin din aceste ţări în România stau 14 zile în carantină, chiar dacă au un test PCR negativ;

Portugalia, Islanda, Japonia, Monaco au intrat în Zona Verde.

Adoptate şi de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, listele cu împărţirea ţărilor în funcţie de riscul epidemiologic se regăsesc în tabelul de mai jos.

Totodată, acesta a decis creşterea vârstei de la care copiii care vin în România sunt exceptaţi de la măsura carantinării şi obligativităţii prezentării unui test RT-PCR, de la 6 la 12 ani.

De principiu, persoanele vaccinate nu au niciun fel de restricţii la intrarea într-o ţară UE, indiferent care este incidenţa în ţara din care vin. Totuşi, fiecare ţară are propria politică de acceptare a călătoriilor intracomunitare (de exemplu, cazul Germaniei, care cere test negativ şi persoanelor vaccinare care vin din zonele de risc) şi, înainte de a merge într-o ţară UE, trebuie să verificaţi pe site-ul MAE  ce restricţii veţi întâmpina în ţara în care călătoriţi din România.

 

În majoritatea ţărilor europene, românilor nevaccinaţi li se va cere să stea în carantină,  dar numai în situaţia în care nu pot prezenta un test PCR negativ efectuat în ultimele 72 de ore.

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro