De remarcat faptul că numărul persoanelor internate la ATI este corelat, firesc, cu creşterea numărului de cazuri active în România, În acelaşi timp, rata mortalităţii a scăzut semnificativ, numărul deceselor zilnice fiind acum comparabil cu cel din aprilie, chiar dacă sunt de două ori mai multe cazuri active (peste 14 mii) decât vârful atins în 29 aprilie (7.734), în condiţiile în care la fel s-a dublat şi numărul cazurilor grave.

 

Scăderea mortalităţii COVID-19 nu este însă nici inexplicabilă, nici neobişnuită, ea putând fi remarcată la nivel mondial, datorită îmbunătăţirii schemelor de tratament.

 

Potrivit Worldometers, Rusia, Spania, Franţa, Moldova şi România au cele mai multe cazuri de pacienţi în stare gravă cu coronavirus, internaţi la terapie intensivă (ATI):

 

Rusia

2.300

Spania

617

Franţa

410

Moldova

 362

România

 353

La nivel mondial sunt peste 66 de mii de persoane în stare gravă şi critică, adică puţin peste 1% din cele 5,7 milioane de cazuri active. În România 2,4% dintre persoanele care sunt purtătoare ale virusului în acest moment sunt tratate la ATI.

 

În acelaşi timp însă, rata mortalităţii coronavirusului (decese/total infectări) este mai mare în România – 4,8%, faţă de media mondială de 3,9%, dar este mult mai mică decât în ţările vestice (Belgia, Italia, Franţa, Spania, UK) puternic afectate la începutul pandemiei şi care au din această cauză o rată a mortalităţii de aproximativ 15%. Europa are însă cea mai îmbătrânită (şi, deci, vulnerabilă) populaţie, dintre toate continentele.

 

Ungaria este un caz special – cu doar 4.448 de cazuri declarate până ieri, a înregistrat până acum 596 de decese (13,5%), una dintre cele mai mari rate ale decesului din Europa.

 

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro